Doroslovački: Status Ivane Kovačić biće rešen

Novnarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku

17. mar 2014

Dekan Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Rade Doroslovački izjavio je danas da će „u narednim danima“ biti rešen status profesorice Ivane Kovačić raspisivanjem konkursa za izbor vanrednog ili redovnog profesora iz oblasti mehanike.

Doroslovački je nakon današnjeg sastanka dekanskog kolegijuma rekao da je doneta odluka da će Veće Katedre za tehničku mehaniku, na kojem Kovačićeva radi, predložiti Nastavno-naučnom veću FTN-a da raspiše taj konkurs. “Bilo je zastoja oko pokretanja procedure za raspisivanje konkursa zbog Statuta fakulteta i ovaj predlog, koji je danas usvojen sa jednim glasom protiv, rešiće problem”, rekao je Doroslovački nakon sastanka.
Najavio je da će kroz devet dana biti održano Naučno-nastavno veće FTN-a, koje treba današnju odluku da sprovede u delo.

Kako je naveo, on je još u januaru tražio od Katedre za mehaniku da pokrenu proceduru za konkurs, pa je procedura pokrenuta na tajnom glasanju, na kojem je doneta odluka da se konkurs ne raspiše, što je značilo da Ivana Kovačić ostaje bez posla. “Problem je nastao kada je katedra izglasala da se ne raspiše konkurs. Tajno glasanje je propisano Statutom fakulteta, te se na licu mesta može glasati o tome, što je ovde bio slučaj”, kazao je Doroslovački. Dodao je da profesorica Ivana Kovačić nije dobila otkaz, već da joj ugovor o radu ističe 20. maja.

Danas je na FTN-a održan vanredni sastanak velikog dekanskog kolegijuma, na kojem su učestvovali 13 direktora departmana, četiri prodekana, dekan i njegov savetnik, kao i predstavnici studenata. Predstavnici studenata su podržali odluku i najavili da će peticija protiv otkaza Ivani Kovačić biti preimenovana u “peticiju za podršku produženja radnog odnosa”.

Grupa profesora i saradnika sa FTN optužila je ranije dekana Doroslovačkog za nepotizam prilikom zapošljavanja, zbog kojeg nije raspisan pomenuti konkurs za izbor u zvanje Kovačićeve, uprkos njenim veoma visokim naučnim referencama. Oni su optužili Doroslovačkog i da je „ugrozio autonomiju fakulteta, zaposlenih i studenata“ nastupom na predizbornom mitingu Srpske napredne stranke (SNS) 21. februara u Novom Sadu u ime FTN. U otvorenom pismu, koje je na adrese medija stiglo sa fakulteta, tada je navedeno da je Doroslovački počeo da sprovodi “progon i torturu” nad svima za koje smatra da ne dele njegove političke stavove, ali i nad naučnicima čije ga reference i status mogu ugroziti.

Ivana Kovačić je prethodno optužila direktora departmana za tehničku mehaniku Dragana Spasića i dekana Doroslovačkog da su odgovorni za njen otkaz i dodala da su njihove naučne reference „od dva i po do pet puta slabije“ od njenih.

Novinarima nije bio omogućeno da prisustvuju današnjem sastanku na FTN-u pa su izjavu od Doroslovačkog dobili nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga