Doroslovački predlaže da bude nesmenjiv?

Dekan FTN-a će ubuduće moći biti smenjen samo na sopstveni predlog?

06. apr 2014

Dekan Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Rade Doroslovački predložio je izmene Statuta tog fakulteta koje praktično vode ka tome da ne može da bude smenjen, rekao je za Autonomiju izvor sa FTN-a, koji je želeo da ostane anoniman.

On planira da izmeni Statut tako da Savet FTN-a razrešava dekana isključivo na predlog Nastavno-naučnog veća fakulteta, kojim predsedava upravo dekan. Dodatni pravni nonsens je i to što, na primer, Savet treba da razmatra finansijske izveštaje, a s druge strane ne može da smeni dekana bez Nastavno-naučnog veća, koje nema nikakve ingerencije za poslovanje FTN-a, rekao je taj anonimni izvor.

Dodao je da se pokušaj uvođenja principa nesmenjivosti jasno vidi u članu 54, te članu 59 i članu 60 novog Statuta.

U članu 54 izbrisano je da Savet može da razreši dekana na predlog tog tela, čime je Savet razvlašćen, a ingerencije za smenjivanje su prenete na Nastavno-naučno veće. Tako da je sada jedini način za razrešenje dekana da to predloži Nastavno-naučno veće, kojim predsedava dekan, dok je u starom Statutu to bila jedna od alternativa, kazao je taj izvor, koji nije želeo da mu se spominje ime jer se plaši otkaza.

Na FTN-u su novinarima kazali da se izmene Statuta predlažu jer je to naložila inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Autonomija je, međutim, došla u posed dokumenta od 2. aprila ove godine u kome jasno piše da Pokrajinski sekretarijat nije naložio izmene delova Statuta koji se tiču smene dekana FTN-a.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga