DORIS PACK: Građani bi trebali biti ti koji će kazniti svoje političare

EU nema stvarnih mehanizama za kažnjavanje političara

20. okt 2013

Neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“ sinonim je za to da u BiH ništa ne ide naprijed kako bi trebalo – izjavila je danas u Sarajevu članica Evropskog parlamenta i stalna izvjestiteljica za BiH Doris Pack.

U izjavi novinarima Pack je dodala da je razočarana trenutnim blokadama u BiH koje su proistekle iz nesposobnosti stranačkih čelnika da nađu rješenje za provedbu te presude.

„Cijeli problem u vezi implementacije te presude bi se mogao jednostavno riješiti da za to postoji politička volja. Ukoliko se svako pitanje bude tako dugo rješavalo, BiH u dalekoj budućnosti neće stići u EU“, kazala je Pack.

BiH, kako je dodala, na začelju je regije po provedbi reformi potrebnih za približavanje EU, a za takvo stanje odgovorni su njeni političari koji bi zbog toga trebali snositi posljedice.

„Ukoliko političari ne rade posao zbog kojeg su izabrani trebalo bi naći način da ih se za to sankcionira“, kazala je Pack.

Ona je napomenula da EU nema stvarnih mehanizama za kažnjavanje političara, osim uskraćivanja sredstava iz IPA fondova od čega opet najveću štetu imaju građani i društvo.

Zapravo bi građani BiH, kako je kazala, trebali biti ti koji će kazniti svoje političare, odnosno natjerati ih da rade svoj posao.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Centar za nove incijative danas su u Sarajevu organizirali predavanje Doris Pack o temi „Saradnja Evropske narodne stranke sa zemljama Balkana“

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga