Đorđević: Zagovornici ukidanja Vojvodine zaboravili na Kosovo (audio)

SPC najveći zagovornik ukidanja Vojvodine

07. nov 2012

Sociolog religije Mirko Đorđević izjavio je večeras da su oni koji se zalažu za ukidanje Autonomne pokrajine Vojvodine zaboravili koliko je Srbiju koštalo ukidanje autonomije Kosova.

“Još uvek nam pristižu računi za ukidanje autonomije Kosova. Zato inicijative za ukidanje autonomije Vojvodine nemaju nikakvog smisla”, rekao je Đorđević na tribini u Kikindi.

On je podsetio da je vojvođanska autonomija višenacionalna i dodao da jednonacionalne autonomije vode u separatizam.

“Ukidanje autonomije Vojvodine bilo bi u suprotnosti sa idejom Evrope, koja danas ima oko 70 autonomija”, kazao je Đorđević i optužio delove Srpske pravoslavne crkve da su najveći zagovornici ukidanja Vojvodine.

Prema njegovim rečima, najgore što može da se desi je da se u Vojvodini pojavi drugi, suprotstavljeni ekstrem.

Kolumnista Teofil Pančić rekao je da Srbija danas ima vlast koja nema nikakvu ideju, i koja je potpuno nekompetentna, i koja nema kadrove ni za šta.

“Čak i da zamislimo da su oni najdobronamerniji ljudi na svetu, oni su naprosto epohalno nekompetentni”, rekao je Pančić.

On je ocenio da se inicijative za ukidanje AP Vojvodine zapravo pokušaj sadašnjih vlasti da ukinu pokrajinske institucije, pošto u njima nikada ne mogu da osvoje vlast.

“Pokrajinske institucije su im ozbiljna opozicija u institucionalnom smislu i zato žele da ukinu Vojvodinu”, ocenio je Pančić.

Predsednica Centra za interkulturnu komunikaciju Aleksandra Đurić-Bosnić kazala je da Novi Sad ne može postati Evropska prestonica kulture, jer je sada na kulturnoj sceni grada kulturna politika koja je zatvorena i koja je povukla i neke “varvarske poteze”.

“Takva kulturna politika nas uvodi u srž devedesetih godina, u totalitarni koncept vlasti, u nešto što je vrlo isključivo i što ne trpi različitosti”, kazala je Đurić-Bosnić.

Filozof Zlatko Jelisavac rekao je da Vojvodina ima autonomnu tradiciju kao specifična oblast, zbog čega zaslužuje prefiks autonomnosti.

Tribinu “Vojvodina noću” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz pomoć američke fondacije NED.

Audio snimak Tribine

Tribina „Vojvodina nocu“ u Kikindi by ndnv

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga