Đorđević: Vojvodina se neće otcepiti od Srbije

Sada se mnogi plaše Vojvodine, ali budućnost Vojvodine nije ni u kakvom separatizmu, već u činjenici da Srbija treba da poštuje njen identitet.

23. sep 2010

Sociolog Mirko Đorđević izjavio je večeras da se Vojvodina neće odvojiti od Srbije i ocenio da odnos Srbije prema Vojvodini zapravo određuje i to koliko je Srbija blizu evropskim vrednostima.

“Sada se mnogi plaše Vojvodine, ali budućnost Vojvodine nije ni u kakvom separatizmu, već u činjenici da Srbija treba da poštuje njen identitet”, rekao je Đorđević na tribini “Tišina o Vojvodini”.

On je ocenio da je tišina koja vlada u politici i u medijima, kada je Vojvodina u pitanju zapravo “proizvedena”, s namerom da se ne priča o potrebi da Vojvodina dobije punu autonomiju.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da se u Srbiji shvati da Vojvodina ima svoj identitet i da Srbija bez Vojvodine ne bi imala brojne kulturne vrednosti, poput Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, baroka, Matice srpske.

Đorđević je ocenio da ni vojvođanske strukture nemaju dovoljno kapaciteta da pitanje Vojvodine postave na pravi način, iako je Vojvodina, gledano iz evropske perspektive,  uspeo model multikulturalnosti i višekonfesionalnosti.

“Svi ti različiti identiteti zapravo čine jedan jedinstveni identitet Vojvodine”, kazao je Mirko Đorđević.

Novinar Ljubomir Živkov ocenio je da u Vojvodini nema dovoljno “entuzijasta” koji se zalažu za otcepljenje ove pokrajine od Srbije

“Ali, Vojvodina svakako zaslužuje autonomiju, koju je na duži rok izgubila”, rekao je Živkov.

Novinar Vladan Filipčev kazao je da mediji u Srbiji ćute o Vojvodini, a novinarka Žužana Serenčeš ocenila je da mediji nisu dovoljno osetljivi ni na pitanja i probleme  s kojima se suočavaju nacionalne manjine.

Tribinu su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska akcija Pančeva, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga