Đorđević: Ustav Srbije je fasadni

Politička volja se ne sprovodi u institucijama nego mimo njih

27. okt 2014

Profesorica prava Ljubica Đorđević izjavila je večeras da Srbija ima dugačku tradiciju “fasadne ustavnosti” i ocenila da je i aktuelni Ustav zapravo fasadni.

“Ništa neće vredeti ni ako u skorijoj budućnosti dobijemo dobar tekst ustava, ukoliko će nam on služiti samo da ga uokvirimo i pokazujemo ga međunarodnoj zajednici, a istovremeno ga ne poštujemo”, kazala je Ljubica Đorđević na tribini na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu.

Ona je dodala da je politička volja neophodna za usvajanje ustava, ali je isto tako potrebna i za njegovo poštovanje, jer će u suprotnom ustav ostati mrtvo slovo na papiru.

Prema njenim rečima, kada je sadašnji Ustav u pitanju, njime nije uvedena vladavina prava, jer se odluke ne donose u okviru institucija i jer se politička volja ne sprovodi u institucijama nego mimo njih.

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić kazala je da će ustav Srbije morati da se menja i dodala da, za razliku od prethodnog, novi ustav mora da bude donet uz široku javnu debate.

Ona je podsetila da je aktuelni ustav donet uz kršenje procedura i uz cinjenicu da ga ni građani ni poslanici nisu videli pre nego što je usvojen.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević rekao je da ustav mora da bude izraz potrebe društva da se menja, a ne dnevno-političkih dogovora.

Tribina je organizovana uz podršku nemačke Fondacije Konrad Adenauer.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga