- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Đorđević: Rehabilitacija Dragiše Cvetkovića besmislica

Sociolog religije Mirko Đorđević izjavio je večars da rehabilitacija predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića zapravo predstavlja „rehabilitaciju jedne pogubne ideologije“.
Đorđević je na tribini u Sremskoj Mitrovici rehabilitaciju Cvetkovića ocenio kao „čistu besmislicu“ jer se njemu nije nikada ni sudilo.
Po odluci Krunskog saveta, Cvetković i ministar inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Cincar-Marković su 25. marta 1941. godine sa nemačkim ministrom inostranih poslova Joahimom fon Ribentropom u Beču potpisali protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu sila Osovine.
Veće Okružnog suda u Nišu je 26. septembra ove godine rehabilitovalo Cvetkovića, na zahtev naslednika njegove porodice u Nišu gde je Cvetković, pre dolaska na mesto premijera  Jugoslavije, bio gradonačelnik u tri mandata.
Niški Okružni sud je poništio odluku Državne komisije FNR Jugoslavije iz 1945. godine kojom je Cvetković proglašen državnim neprijateljem i ratnim zločincem.
Mirko Đorđević je večeras kritikovao i Srpsku pravoslavnu crkvu zato što „uništava vojvođanski pravoslavni barok“ i u Vojvodini gradi crkve u raško-vizantijskom stilu.
Prema recima Đorđevića, vojvođanski pravoslavni barok je svetsko kulturno blago i dragocena specifičnost Srpske pravoslavne crkve.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!