Đorđević: Rehabilitacija Dragiše Cvetkovića besmislica

Sociolog religije Mirko Đorđević izjavio je večars da rehabilitacija predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dra…

15. okt 2009

Mirko ĐorđevićSociolog religije Mirko Đorđević izjavio je večars da rehabilitacija predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića zapravo predstavlja „rehabilitaciju jedne pogubne ideologije“.
Đorđević je na tribini u Sremskoj Mitrovici rehabilitaciju Cvetkovića ocenio kao „čistu besmislicu“ jer se njemu nije nikada ni sudilo.
Po odluci Krunskog saveta, Cvetković i ministar inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Cincar-Marković su 25. marta 1941. godine sa nemačkim ministrom inostranih poslova Joahimom fon Ribentropom u Beču potpisali protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu sila Osovine.
Veće Okružnog suda u Nišu je 26. septembra ove godine rehabilitovalo Cvetkovića, na zahtev naslednika njegove porodice u Nišu gde je Cvetković, pre dolaska na mesto premijera  Jugoslavije, bio gradonačelnik u tri mandata.
Niški Okružni sud je poništio odluku Državne komisije FNR Jugoslavije iz 1945. godine kojom je Cvetković proglašen državnim neprijateljem i ratnim zločincem.
Mirko Đorđević je večeras kritikovao i Srpsku pravoslavnu crkvu zato što „uništava vojvođanski pravoslavni barok“ i u Vojvodini gradi crkve u raško-vizantijskom stilu.
Prema recima Đorđevića, vojvođanski pravoslavni barok je svetsko kulturno blago i dragocena specifičnost Srpske pravoslavne crkve.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga