Đorđe Subotić: Vojvođanski klub podržaće samo Deklaraciju o Republici Vojvodini

Sve to treba da bude deponovano u osnovnom, konstitutivnom aktu, Ustavu Vojvodine

08. apr 2013

Vojvođanski klub već nekoliko godina ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da je Vojvodina ekonomski, socijalno, kurtološki i civilizacijski devastirana. Ovo ruiniranje Vojvodine, posebno je uočljivo nakon proglašenja Mitrovdanskog Ustava. Građanke i građani Vojvodine su ubedljivom većinom od 56,07 odsto nisu prihvatili ovaj oktroisani Ustav.

Vojvodina propada, svrstana je u nedovoljno razvijena područja Republike Srbije, nezaposlenost je iznad 28 odsto… Vojvodina, nekad najrazvijenije područje SFRJ, uz Sloveniju i Hrvatsku spala je na prosjački štap. Suštinski razlog ovom katastrofalnom položaju Vojvodine je njen ustavni položaj u kojem je svedena na nesuštinsku, autonomiju bez autonomije. Razlog je i politika ravnomernog razvoja koja je išla na uštrb Vojvodine.

Manje je važno ko konstituiše “vlast” u Vojvodini. Jer bilo ko da je čini u ovoj ustavnoj poziciji ne može ništa učiniti. Međutim, sa zabrinutošću pratimo alavost pojedinaca da zaposednu kormilo Vojvodine, a samo pre 20 godina su u drugom stranačkom ruhu, građankama i građanima Vojvodine nesrpske nacionalnosti „blagonaklono“ nudili ”autobus i kartu u jednom nepovratnom pravcu i sendvič, a onima koji duže putuju 2 sendviča”. Šta tek od njih očekivati? Pomor Vojvodine i svega što je vojvođansko.

Vojvođanski klub smatra da je aktuelna vlast u Vojvodini najmanje dva puta propustila da se suprostavi vladajućoj centralističko-unitarističkoj oligarhiji. Prvi put, nakom vojvođanskog NE! Ustavu, drugi put nakon rigidnog čitanja Ustava od strane Ustavnog suda.

Podršku Vojvođanskog kluba imaće one političke snage koje će zahtevati donošenje novog Ustava Srbije na ustavotvornoj skupštini; zakonodavnu, sudsku i izvršnu nadležnost za Vojvodinu, federalni status Republike Vojvodine u složenoj državi Srbiji, finansijsku i statističku samostalnost, pravo na raspolaganje imovinom i prirodnim i radom stvorenim resursima. Sve to treba da bude deponovano u osnovnom, konstitutivnom aktu, Ustavu Vojvodine.

Takvu deklaraciju će podržati Vojvođanski klub. Inače, za stranke sa antivojvođanskom politikom smatramo sve one koje su podržali postojeći Ustav. Očekujemo da neke od njih priznaju grešku i pređu na vojvođansku stranu, većine građana Vojvodine. Sada su na jednoj strani one, a na drugoj strani građani i građanke Vojvodine.

Đorđe Subotić
autor je predsednik Vojvođanskog kluba

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga