ĐORĐE SUBOTIĆ: Neustavna čokolada

Vojvodina republika je ideja slobode i ravnopravnosti

27. juna 2013

U godini demokratskih promena, 2000. godine, na tradicionalnom festivalu vojvođanske pesme „Zlatna tamburica“, izvedena je kompozicija „Vojvodina za prodaju nije“. Pesma je pobedila, a Vojvodina je šest godina kasnije, u godini donošenja ustava, i izgubila i prodata je. U prodaji Vojvodine partokratskom nagodbom, na štetu njenih građanki i građana, učestvovali su Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka (od aktera te sramne prodaje mnogi su sada u Srpskoj naprednoj stranci), uz veliku asistenciju G17 plus (sada URS) i Srpskog pokreta obnove. Naravno u svemu tome je aktivno učestvovalo i ondašnje Izvršno veće Vojvodine. SVI SU ONI PODRŽALI OVAJ ANTIVOJVOĐANSKI, NEDEMOKRATSKI I ANTIEVROPSKI USTAV!

Svedočimo naplati ove katastrofalne odluke: Naftna industrija poklonjena je rusima, vojvođanska zemlja je prodata Al Dahri, jedini vojvođanski Nacionalni park „Fruška Gora“ preotela je Srbija, VANU je pretvorena u nevladino naučno društvo, na delu je pokušaj takozvane reorganizacuje EPS-a, koji ima za cilj i ukidanje „Elektrovojvodine“, uništavaju se vojvođanske banke, nezaposlenost u Vojvodini je iznad 28 odsto. Vojvodina je po zvaničnoj državnoj statistici svrstana u nedovoljno razvijenu regiju. Zaostaje 7 procenata ispod centralnog dela Srbije, a posebno Beograda.

Ove godine navršava se četvrt veka od kada je u Vojvodini izvršen ustavni puč u takozvanoj jogurt revoluciji. Imamo nasilno spajanje Vojvodine, kao bogatijeg, obrazovanijeg i naprednijeg, manjeg dela sa većim siromašnijim, zaostalijim delom centralnom Srbijom.Taj veći deo usisao je onaj manji, bogatiji, napredniji deo. Vojvodina je srazmerno najviše siromašila. Sve to vreme zatire se sve što je vojvođansko. Ukidaju se vojvođanske institucije i postaju ekspoziture srbijanskog centralizma, a građani teraju u redove beogradskih institucija. Narušava se autentična vojvođanska arhitektura, grade se crkve u vizantijskom, a ne u baroknom stilu, na kakve smo u Vojvodini navikli. Na delu je bahata ćirilizacija društva i tamo gde je to nepotrebno i štetno. Sve to ima za cilj da se zaboravi da je Vojvodina drugačija i da nije nastala na današnjoj teritoriji Srbije, što je bitno razlikuje od drugih regiona u Srbiji.

Ustavna tortura

Nad Vojvodinom se vrše ustavna tortura i nasilje od ustavnog puča pre 25 godina, donošenjem ustavnih amandmana 1989. godine, Ustavom iz 1990. godine i napokon aktuelnim Ustavom iz 2006. godine.

Ustav Vojvodinu definišu kao autonomiiju bez autonomije i budžetski trošak. Autonomija u suštini ne postoji! To je simuliranje autonomije u kojoj su se do prošlogodišnjih izbora vrlo dobro snalazile i aktuelne vojvođanske vlasti. Važno je ovde istaći da građanke i građani nisu pristajali na takozvanu autonomiju definisanu u Ustavu i pobunili se protiv toga. 56,07 odsto Vojvođanki i Vojvođana na ustavnom referendumu nisu glasali za ovaj oktroisani Ustav. Nažalost, aktuelne vlasti u Vojvodini nipodaštavale su taj njihov stav.

chocolates-from-vojvodina-225

Neustavna čokolada Vojvodina

Rigidnim tumačenjem Zakona o nadležnosti Vojvodine od strane Ustavnog suda Republike Srbije Vojvodini se ne dozvoljava da ima glavni grad, ili da njenu celinu čine tri priridna geografska regiona: Srem, Banat i Bačka, ili da se bavi naučnim stvaralaštvom. U ruci držim pakovanje čokolada koje se zove „Vojvodina“, sastavljeno od tri vrste čokolade koje se nazivaju Srem, Banat i Bačka. U ukupnom nasrtaju na Vojvodinu ne bih bio iznenađen da se i ova čokolada zabrani! I proglasi neustavnom!

Biti spreman za pristupanje EU

Postizanje Briselskog sporazuma sa predstavnicima Kosova i Srbije je značajan trenutak u ovoj političkoj etapi, koji potpuno podržavamo. Postizanje tog sporazuma Srbiju, a time i Vojvodinu, koja je uvek i pripadala evropskom društvu, približava otvaranju pregovaračkog procesa za ulazak u Evropsku uniju. Bez obzira da li će se datum dobiti sutra, u septembru ili januaru iduće godine, za taj čin moramo biti spremni.

Za danas je u Beogradu najavljen spektakl pod nazivom „Bog i žandarmerija čuvaju Srbiju!“ Žalosna je zemlja koja svoje očuvanje zasniva na svevišnjem i žandarmeriji. Državu mora da čuva Ustav i pravni poredak zasnovan na njemu. Vojvodinu ne može sačuvati njen najviši akt, Statut, jer je on podzakonski akt i svaki zakon je jači od njega, a može se promeniti većinom u republičkom parlamentu. Danas je svima jasno da ovaj Ustav, zasnovan na falsikovanim rezultatima na ustavnom referendumu i jasnom protivljenju građanki i građana Vojvodine, ne može da reši ni jedno pitanje.

On nije ostvario vladavinu prava, laičku državu i sekularno društvo, nije realizovao načelo socijalne pravde, zabranu sukoba interesa, obezbedio poštovanje građanskih, ljudskih i manjinskih prava, podelu vlasti i funkcionalnu demokratiju. Ustav je prepreka rešavanju kosovskog pitanja! Ustav Republike Srbije nije rešio vitalno pitanje teritorijalne podela vlasti, autonomni status pokrajine Vojvodine i pitanje lokalne samouprave. Imovinsko pitanje teritorijalnih zajednica nije rešeno.

Ustav je kočnica priključenju Srbije evrointegracijama.

I upravo zbog ove poslednje konstatacije, ali ne samo nje, Ustav se mora menjati. Postoje različite inicijative i različiti motivi za promenu ustava. Jedni žele smanjene broj poslanika u parlamentu, drugi žele još unitarniju državu Srbiju. Ali postavlja se pitanje šta je sa zahtevima Vojvodine. Ko će njih artikulisati?

Svedoci smo činjenice da je Izvršno veće Vojvodine, odustalo od svoje Platforme, 2006. godine, radi partijskih interesa i partijske centralističke direktive. Ovoga puta, Vojvodina mora biti spremna za donošenje novog Ustava. Verujem da će otvaranje pregovaračkog procesa i dobijanje datuma za ulazak u Evropsku uniju biti pogodan politički trenutak za donošenje novog ustava. Vojvodina za taj politički trenutak mora biti spremna!

Autonomija je istrošen pojam

Četvrta vojvođanska konvencija u novoj vojvođanskoj ustavnoj inicijativi jasno je ukazala na suštinske probleme civilizacijske, kultorološke, društvene i ekonomske devastacije Vojvodine i rasprodaje njenih prirodnih i radom stvorenim resursa… To je njen katastrofalni ustavni položaj! Vojvođanska autonomija se stalno drži na uzdi srbijanskog centralizma i ponekad popušta, a najčešće steže. Vojvođanska konvencija je jasno ukazala da je pojam autonomije, kakav je već skoro 25 godina u praksi, istrošen. Zbog toga je predložen drugačiji, ravnopravni odnos Vojvodine sa Srbijom. Savezna Republika Srbija sa svoja dva ravnopravna dela Vojvodinom i Srbijom. Vojvodina republika je ideja slobode i ravnopravnosti, to nije parola kako nam neki spočitavaju, a nije ni ideja separatizma!

Vojvodini su neophodni nadležnosti zakonodavne, sudske, i izvršne vlasti, raspolaganje imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima, finansijska. ekonomska i tatistička samostalnost. Vojvodina treba da ima posedovni list. Sve to treba da bude deponovano u osnovnom, konstitutivnom aktu, Ustavu Vojvodine. Bez toga nestaje Vojvodina, čija je rasprodaja uveliko u toku!!!

Nakon 15 meseci od održavanja konvencije, ovi stavovi su još uverljiviji. S obzirom da skoro sedam godina nakon usvajanja mitrovdanskog Ustava, skoro svi akteri najavljuju promenu ovog akta, smatramo da je došlo poslednje vreme da se u Srbiji uspostavi nova teritorijalna organizacija, u skladu sa stavom Evropa regija, a ne Evropa naroda i država. Smatramo da ovoga puta Ustav treba da se donosi i zbog građanki i građana Vojvodine, a ne samo zbog „viših patriotskih“, nacionalističkih ciljeva. Četvrta konvencija nudi rešenje za spas Srbije. To je federalizacija! Federalizacija je lek za opustošenu i devastiranu Vojvodinu, ali je korisna i za sve delove Srbije.

Federalizacija je najplodotvornija borba protiv narastujućeg centralizma i unitarizma. Sve najrazvijenije zemlje u svetu su federalizovane.

Alternativa ovoj ideji, ideji slobode, prava i ravnopranopravnosti je nestajanje Vojvodine i svođenje na severnu srbijansku provinciju, odnosno geografski pojam.

Nema potrebe za pokrajinskim izborima

U poslednje vreme ponovo se podgreva ideja o Vojvodini kao lokomotivi razvoja celokupne Srbije. Ova ideja je plasirana u sklopu otvaranja pregovaračkog procesa i dobijanja datuma za ulazak u Evropsko društvo. Da budemo jasni, Vojvodina sa sadašnjim ustavnim položajem ne može biti nikakva lokomotiva koja vuče u bidućnost. Ta lokomotiva će ići u rikverc kao što ide poslednjih četvrt veka, dok se jednog dana ne strmoglavi. U takav položaj je dovela i politika „ravnomernog“ razvoja koja je išla na štetu Vojvodine, kao nekad razvijenog područja bivše SFRJ.

Kao što je poznato, prema građankama i građanima Vojvodine nisu ispoštovani stavovi Londonske mirovne konferencije o vraćanju ustavnih prava. I na tome insistiramo.

Svedoci smo takozvanog upodobljavanja lokalnih vlasti sa strukturom republičke vlasti. Ovo „upodobljavanje“ dovodi u pitanje potrebu organizovanja lokalnih izbora. Tu se praktično radi o centralističkoj ideji i partokratskoj nagodbi. Takvo „upodobljavanje“ imaće katastrofalne posledice za razvoj demokratskih i ekonomskih odnosa u lokalnoj samoupravi.

Takođe smo svedoci pokušaja rušenja legitimnih i legalnih organa vlasti Pokrajine. Tu se takođe pokušava upodobiti struktura vlasti sa Republičkom. Zabrinjavajuće je što „vlasti“ u Vojvodini po svaku cenu žele da se domognu oni koji su pre samo 20 godina našim sugrađanima nesrpske nacionalnosti nudili autobus i kartu u jednom pravcu i jedan sendvič, ako putuje kraće, a dva ako putuju duže. Velikodušno, zar ne? Vojvodina mora biti domovina svih njenih građanki i građana bez obzira na naconalnu pripadnost, a Srbija zajednička država!

Smatramo da potrebe za novim izborima u Vojvodini nema! Biće ih nakon donošenja novog Ustava ili steka mandata.

Očekuje se novi napad na Vojvodinu!

U svrhu rušenja legalno izabranih organa Pokrajine organizovan je i miting „Stop – separatizmu“! Po Zakonu o dostupnosti informacija, saznali smo samo da je odobreno postavljanje bine ispred zgrade Vlade Vojvodine sindikatu „Sloga“, radi sindikalnih aktivnosti. Dakle, ovaj antivojvođanski miting bio je sindikalna aktivnost, a održan je na mestu koje Gradskom odlukom nije predviđeno za održavanje javnih skupova. Toliko o osionosti novih gradskih vlasti. I posle svih pokušaja, policijska uprava u Novom Sadu nije odgovorila na pitanje ko je dostavio zahtev za organizovanje mitinga i ko su stvarni organizatori. Odgovor je zatražen i posredstvom Poverenika za informacije od javnog značaja i očekuje se odgovor.

U narednom periodu, takođe se očekuje napad na legalne organe Pokrajine. Zabrinuti smo da će se celokupna aktivnost Vlade zasnivati na odbrani mandata i pozicija. To bi moglo da znači usporavanje i paralizu rada Vlade. Nije naodmet razmisliti i o rekonstrukciji Pokrajinske vlade. Vladu bi i dalje činila sadašnja većina od 76 poslanika, a u nju treba uključiti i nestranačke ličnosti. Smatram da bi takva Vlada imala kredibilitet da pregovara sa republičkom Vladom i vodi dijalog ostatusu Vojvodine u novom Ustavu.

Napad na Vojvodinu i sve što je vojvođansko usledio je i nakon predloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava. Taj čin vojvođanske vlade i parlamenta smatamo kao znak prestanka ćutnje i tišine o Vojvodini i zahtev za poštovanje Ustava i zakona prema Vojvodini. Parlament je u proteklih godinu dana imao određenu zakonodavnu inicijativu, što pozdravljamo. Aktivizam Vlade i Vojvodine očekujemo i u inicijativama kada dođe trenutak za promenu ili donošenje novog Ustava. Četvrta Vojvođanska konvencija nudi rešenja, a to su federalizacija složene države Srbije, dva veća u Skupštini Srbije i Vojvodina sa statusom Republike!

Tada je moguće pristupiti kulturološkoj i civilizacijskoj obnovi Vojvodine!

U suprotnom, Vojvodina postaje samo geografski pojam sa kolonijalnim statusom.

(Autor je kopredsednik Koordinaciono-akcionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije. Govor na sednici Političkog veća Konvencije 27. juna u Novom Sadu.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga