Donald Trump objavio trgovinski rat Kanadi

Američki predsjednik je počeo ofanzivu protiv Kanade nametanjem poreza na građevinsko drvo i prijetnjom da će ga uvesti i za mliječne proizvode

26. apr 2017

Američki predsjednik Donald Trump počeo je opću ofenzivu protiv Kanade, glavnog gospodarskog partnera Sjedinjenih Američkih Država, i objavio trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo te prijetnjom da će ga uvesti i za mliječne proizvode.

Nakon što je u ponedjeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki je predsjednik u utorak na društvenoj mreži Twitter napisao: „Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mlijeka iz Wisconsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerirati. Vidjet ćete“, prenosi Hina.

Vjeran svojm obećanjima iz kampanje, Trump je krenuo u ofenzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima.

„Pristojan sam, ali vrlo odlučan u obrani interesa Kanade“, odgovorio je kanadski premijer Justin Trudeau u utorak.

Optužbe američkih proizvođača

Povezane s Meksikom u sjevernoameričkom sporazumu o slobodoj trgovini (Alena), SAD i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmjena blizu 545 milijardi dolara, što, prema američkim podacima, predstavlja deficit na štetu Washingtona od 11,2 milijarde dolara.

Udarom na građevinsko drvo Trump otvara stari predmet, koji dijeli te susjede već 35 godina.

Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cijenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.

Trgovinski rat možda će ići naruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocjenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cijena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga