SAD: Donald Tramp položio zakletvu

U govoru u kojem je naglasak bio na protekcionizmu američke privrede, Tramp je rekao da će SAD iskoreniti radikalni islam s lica zemlje

20. jan 2017

Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp danas je u Vašingtonu položio zakletvu kao 45. predsednik SAD.

Tramp je ispred zgrade Kongresa položio zakletvu s rukom položenom na Bibliji koja pripadala američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu.

Tramp je u inaugaracionom govoru rekao da će sprovoditi politiku „Amerika prvo“ koja podrazumeva brigu o unapredjenju života u SAD i da neće drugima nametati svoj stil života.

Posle polaganja zakletve, Tramp je rekao da su decenijama otvarane fabrike u drugim zemljama na uštrb američkih fabrika, da je vojska SAD pomagala odbranu dugih zemalja koje same nisu dovoljno ulagale u odbranu, kao i da su SAD trošile milijarde dolara u inostranstvu na infrastrukturu dok se ona raspadala u SAD.

„To je prošlost. I sada gledamo samo u budućnost“, rekao je Tramp, dodajući: „Od danas će nova vizija vladati našom zemljom. Od sada će biti samo Amerika prvo! Amerika prvo!“

U govoru u kojem je naglasak bio na protekcionizmu američke privrede, Tramp je rekao da će SAD iskoreniti radikalni islam s lica zemlje.

Novi američki predsednik je rekao da SAD više neće nametati svoj stil života drugima, već će ga pokazati u njegovom sjaju i navesti druge da ga slede.

„Sledićemo dva jednostavna pravila. Kupujmo američko i zapošljavajmo Amerikance“, rekao je Tramp.

Tramp je danas sa suprugom Melanijom došao na inauguraciju iz Bele kuće, gde su ih dočekali odlazeći američki predsednik i njegova supruga. U Beloj kući popili su čaj.

Bračni par Obama primio je Trampove u Beloj kući u okviru tradicionalnog protokola za dan inauguracije novog predsednika SAD.

Obama je u Ovalnoj kancelariji, po tradiciji, ostavio pismo svom nasledniku.

Tramp je inauguracione aktivnosti sa suprugom Melanijom počeo u Crkvi Svetog Jovana koja se nalazi preko puta Bele kuće.

Tramp je u crkvi prisustvovao crkvenoj službi sa svojom porodicom, potpredsednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima, prenosi CNN.

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel dobili su od osoblja Bele kuće na poklon dve zastave SAD.

Jedna zastava se vijorila prvog dana Obaminog predsedničkog mandata, a druga poslednjeg jutra, saopštila je Bela kuća.

Bračni par Obama poslednji put je izašao iz Bele kuće kada je s novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom i njegovom suprugom Mišel krenuo ka Kongresu gde je Tramp položio zakletvu.

Više stotina demonstranata maskiranih i obučenih u crno izazvali su incidente u centru Vašingtona, bacali su kamenje i lomili stakla na izlozima, prenose novinari agencije Frans pres.

Policija je upotrebila suzavac da ih rasturi.

Ovo se desilo manje od dva sata pre polaganja zakletve novog predsdnika SAD Donalda Trampa na Kapitol hilu.

Zbog nasilnih demonstranata policija je zatvorila jednu ulicu kroz koju se dolazi do mesta odakle se prati ceremonija za polaganje zakletve.

Tramp je juče stigao u Vašington avionom iz Njujorka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga