Domonji: Država da upotrebi represiju protiv fašista

Svim sredstvima protiv fašista

09. nov 2011

Politolog Pavel Domonji izjavio je danas da država mora odlučnije da primenjuje represivne mere prema fašističkim i neonacističkim grupacijama u društvu.

“Ja se zalažem za odlučnu netoleranciju države prema fašističkim grupacijama. Zarad budućnosti njih ne treba tolerisati ni po koju cenu”, rekao je Domonji na tribini “Fašizam danas”. On se založio za represiju prema tim ekstremističkim grupama i za upotrebu svih raspoloživih sredstava koje stoje na raspolaganju jednom liberalnom društvu. Domonji je ocenio da se fašizam u društvu prepoznaje i po mitovima o ugroženosti vlastite nacije, što je, kako je rekao, još uvek dominantan model u Srbiji.

Saša Gajin iz Koalicije protiv diskriminacije ocenio je da vlast nije dovoljno otporna na desno ekstremističke organizacije, koje se zaklanjaju iza vrednosti nacije, vere, krvi i tla.  Prema njegovim rečima, na delu je pokušaj ekstremne desnice da uđe u politički establišment, zbog čega se neke od tih organizacija transformišu u političke stranke. “S druge strane, vlast je vrlo otporna na ideje ljudskih prava pa sve one koji se bore za demokratiju i ljudska prava označavaju kao ‘leve esktremiste’”, kazao je Gajin.

Aleksandra Vujić iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji ocenila je da veliki deo javnosti uporno negira postojanje pojava fašizma u Srbiji, iako se fašističke grupacije pokušavaju uvući u političke strukture i iako omladina sve jače ispoljava nasilje. Prema njenim rečima, u Srbiji se mogu registrovati pojave ekstremne netolerancije prema svemu što je drugačije, što je jedna od manifestacija fašizma.

Tribina je održana u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se obeležava u znak sećanja na Kristalnu noć iz 1938. godine, kada su nacisti u Nemačkoj započeli pogrom nad Jevrejima.

Otvoreni Forum u Medija centru Vojvodine organizovali su Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji i Koalicija protiv diskriminacije, u saradnji sa Nezavisnim društvom  novinara Vojvodine i uz podršku Branitelja ljudskih prava (Civil Rights Defenders).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga