Dom naroda parlamenta BiH nije osudio izjavu Vjerice Radete

Srbi protiv, Hrvati uzdržani

28. jul 2018

Nije dobio podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predlog da se osudi izjava potpredsednice Skupštine Srbije Vjerice Radete (SRS) posle smrti predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidže Mehmedović .

Svo petoro srpskih delegata je glasalo protiv predloga da se izjava Radete „najoštrije osudi kao sramna i necivilizacijska“ što je tražio delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Troje hrvatskih delegata se uzdržalo od glasanja.

Genjac je predložio i da Dom naroda parlamenta BiH pozove Skupštinu Srbije da smeni Vjericu Radetu s mesta potpredsednice.

On je ocenio da je Radeta izjavom o preminuloj Hatidži Mehmedović uvredila sve žrtve, dodavši da su njenu izjavu osudili mnogobrojni visoki zvaničnici u BiH i svetu zbog čega bi to trebao da uradi i Dom naroda.

„Njena izjava u trenutku smrti predsednice Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Hatidže Mehmedović predstavlja monstruozno izrugivanje koja se može desiti majci, supruzi, ženi koja je izgubila dva sina, dva brata, supruga i brojnu rodbinu“, kazao je Genjac.

Radeta je povodom smrti Hatidže Mehmedović na svom Tviter profilu objavila: „Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“.

U ime Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Sredoja Nović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je da srpski klub neće prihvatiti inicijativu Genjca, navodeći da „BiH ne treba držati slovo kako neko treba da se ponaša“.

„Svako normalan je, koliko mi se čini, osudjivao i individualno i pojedinačno izjave svih onih koji su s dozom užasnih reči rekli i o tome, ali i o nekim drugim slučajevima, i to ne može prihvatiti ko razmišlja ljudski i civilizacijski“, rekao je Nović.

Dodao je da je više od 40 poslanika Skupštine Srbije već pokrenulo inicijativu za smenjivanje Radete.

Potpredsedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (DNS) pozvao je da se sačeka stav Skupštine Srbije.

Tadić je ocenio da Genjac treba da povuče predlog za osudu izjave Radete što je Genjac odbio, rekavši da ne vidi kako bi se mogla nastaviti saradnja parlamenata BiH i Srbije.

Na kraju se glasalo o prelogu Genjca, ali taj predlog nije dobio podršku srpskih i hrvatskih delegata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga