Dom naroda BiH ukinuo „bijeli hljeb“

Delegati su sa devet glasova "za", tri "protiv" i jednim uzdržanim podržali ukidanje člana zakona kojim su izabrani funkcioneri i nosioci funkcija, do godinu dana posle prestanka mandata imali pravo na platu

03. mar 2016

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izmene Zakona o naknadama i platama u institucijama BiH kojim je predvidjeno ukidanje „bijelog hljeba“ – plate do godinu dana od isticanja mandata funkcionera.

Delegati su sa devet glasova „za“, tri „protiv“ i jednim uzdržanim podržali ukidanje člana zakona kojim su izabrani funkcioneri i nosioci funkcija, do godinu dana posle prestanka mandata imali pravo na platu.

Ukidanje „bijelog hljeba“ podržali su delegati iz bošnjačkog i srpskog naroda, tri delegata iz hrvatskog naroda bila su protiv, dok se jedan hrvatski delegat „uzdržao od glasanja“.

Izmjene zakona kojim se ukida ova naknada predložio je Savez za bolju budućnost (SBB).

Tokom rasprave, Zdenka Džombas iz Kluba Hrvata kazala da su hrvatski delegati tražili da Ministarstvo finansija, odnosno Vijeće ministara BiH dostavi kompletan, sveobuhvatan zakon koji bi sadržao i izmjene zakona koji se odnose na ukidanje takozvanog „bijelog hljeba“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga