Dokumentarni film o spasavanju ranjenika iz bolnice u Goraždu

Živeti zajedno, uprkos zločinima

02. mar 2015

Dokumentarni serijal “Živeti zajedno”, koji je posvećen procesu pomirenja i jačanju međuetničkog poverenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini, nastavlja se večeras na Radioteleviziji Vojvodine (RTV), dokumentarnim filmom „Heroji bitke za ranjenike“, koji govori o ljudima koji su spasavali ranjenike u ratnom Goraždu tokom devedesetih godina prošlog veka.

Film govori o velikoj hrabrosti doktorice Dušanke Vujasić i Predraga Pera Dacića koji su poginuli u bosanskom ratu spašavajući ranjenike iz Kantonalne bolnice u Goraždu.

„Heroji bitke za ranjenike“ su treći film koji će na RTV-u biti prikazan iz serijala „Živeti zajedno“, a njegov autor je Aleksandar Reljić. Film će biti emitovan u 23.10 na Prvom programu RTV-a.

Dokumentarni filmovi iz serijala „Živeti zajedno“ govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog perioda na području bivše Jugoslavije.

Dokumentarci govore o ljudima koji su se izdigli iznad nasilja i brutalnih ratnih zločina, i konkretnim delima pomogli onima „s druge strane“.

Pre nedelju dana prikazan je prvi film iz ovog serijala „Znam šta je ofsajd“, koji govori o tome šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre. Posle toga prikazan je film “Apostoli dobra”, o sveštenicima koji su činili dobra dela tokom rata.

Četvrti dokumentarni film “Komšije” posvećen je dobrim ljudima u vremenu zla sa područja Prijedora, a autori su Mirha Dedić i Marko Rogićević.

Serijal će biti zatvoren dokumentarnim filmom “Nisu ćutali”, koji govori o antiratnom pokretu u Vojvodini početkom devedesetih godina prošlog veka. Autori tog filma su Branislava Opranović, Darko Šper, Maja Leđenac i Norbert Šinković.

U okviru istog projekta nastali su i novinarski istraživački tekstovi na slične teme.

Kako je najavljeno, u narednom periodu NDNV i BH novinari će organizovati niz javnih debata u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, na kojima će promovisati dokumentarne filmove i teme pomirenja i jačanja međuetničkog poverenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Producenti serijala su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i udruženje BH novinari, a projekat “Živeti zajedno” podržala je Evropska unija iz svoga fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”. Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i nemački Forum ZFD.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga