Dokumentarni film o monstruoznim zločinima u Prijedoru

Film predstavlja svedočanstvo o monstruoznim zločinima koji su počinjeni u Prijedoru nad nesrpskim stanovništvom, kao i o koncetracionim logorima u obližnjim mestima Omarska, Keraterm i Trnopolje

17. apr 2013

Dokumentarni film “Zločini pred Tribunalom: Prijedor”, u produkčiji Outreach programa Haškog tribunala, danas je premijerno prikazan u Novom Sadu.

Film govori o zločinima u opštini Prijedor, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Kroz reči svedoka na suđenjima, tužilaca, sudija i optuženih, film predstavlja svedočanstvo o monstruoznim zločinima koji su počinjeni u Prijedoru nad nesrpskim stanovništvom, kao i o koncetracionim logorima u obližnjim mestima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Reditelj filma Petar Finci rekao je da je Haški tribunal uradio veoma značajne stvari u procesuiranju ratnih zločina i za unapređenje međunarodne krivičnog prava.

Dodao je da su takvi filmovi značajni jer će ostati u nasleđe budućim generacijama i jer pružaju priliku žrtvama ratnih zlocicna da govore o svojoj patnji.

Ovo je drugi dokumentarni film u produkciji Outreach programa Haškog tribunala. Prvi, koji je prikazan prošle godine, govori o silovanjima žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Šefica Službe za komunikacije u Haškom tribunalu Nerma Jelačić kazala je da je današnja promocija filma u Medija centru Vojvodine bila prvi događaj u Srbiji otkako je Vlada Srbije nakon oslobađajuće presude Tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču svela nivo saradnje sa tim sudom na tehnički nivo.

Ona je izrazila nadu da će se takva odluka promeniti i dodala da će do tada Tribunal u Srbiji moći organizovati samo manje događaje, poput današnjeg.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga