Dokumentarni film o ljudima koji su spasili komšije od smrti u Prijedoru

Film "Komšije" iz serijala "Živeti zajedno"

09. mar 2015

Dokumentarni film “Komšije” o ljudima koji su tokom rata spasili od sigurne smrti svoje komšije u blizini Prijedora u Bosni i Hercegovini biće prikazan večeras na Prvom program Radio-televizije Vojvodine, u okviru serijala “Živeti zajedno”, koji su realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada i udruženje BH novinari iz Sarajeva.

Film između ostalog govori o Dušanu Raduloviću i njegovoj ženi Tereziji, koji su tokom rata spasili nekoliko hrvatskih porodica, a film govori i o stradanju dece u Prijedoru, od kojih su neka preživela opet zahvaljujući svojim komšijama, koji su imali dovoljno hrabrosti da ih sakriju od ubica.

Autori filma „Komšije“ su novinari Mirha Dedić iz Sarajeva i Marko Rogićević iz Banjaluke.

Prethodno su prikazani filmovi „Znam šta je ofsajd“ koji govori o tome šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre, zatim „Apostoli dobra“, koji govori o hrabrosti i dobrim delima sveštenika tokom ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, kao i film „Heroji bitke za ranjenike“, koji govori o spasavanju ranjenika iz Kantonalne bolnice u Goraždu.

Poslednji film iz serijala „Živeti zajedno“ biće prikazan na Prvom programu RTV-a 16. marta. Film „Nisu ćutali“ govori o antiratnim protestima u Vojvodini, mirovnim aktivistima i novinarima koji su se suprotstavili ratnohuškačkoj politici režima Slobodana Miloševića.

U okviru istog projekta nastali su i novinarski istraživački tekstovi na slične teme.

Kako je najavljeno, u narednom periodu NDNV i BH novinari će organizovati niz javnih debata u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, na kojima će promovisati dokumentarne filmove i teme pomirenja i jačanja međuetničkog poverenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Projekat “Živeti zajedno” podržala je Evropska unija iz svoga fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”.

Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i nemački Forum ZFD.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga