Dokumentarac prvi put osvojio Zlatnog lava u Veneciji

Festival je trajao 11 dana, a ove godine prvi put u konkurenciji za glavnu nagradu ravnopravno su učestvovala četiri dokumentarna filma

07. sep 2013

Italijanski dokumentarni film „Sacro GRA“ režisera Frančeska Rosija, koji govori o životu duž autoputa oko Rima, osvojio je večeras „Zlatnog lava“ na filmskom festivalu u Veneciji.

Rosi je svoj uspeh okarakterisao „probojem“ za dokumetarne filmove i ukazao da je ovo prvi put da su se dokumantaci našli u glavnoj selekciji venecijanskog festivala.

„Nisam očekivao da ću ovako važnu nagradu osvojiti sa dokumentarnim filmom. Napokon se dokumentarci stavljaju rame uz razme sa igranim ostvarenjima. Dokumentarci jesu film“, rekao je Rosi.

Ovaj italijanski režiser posvetio je „Sacro GRA“ likovima koji se u njemu pojavljuju.

„Oni su mi dozvolili da uđem u njihove živote, a neki od njih su nenamerno postali protagonisti – ne znajući za to“, rekao je Rosi.

„Srebrnog lava“ za najbolju režiju dobio je grčki režiser Aleksandros Avranas za film „Miss Violence“, koji govori o seksualnom nasilju u porodici.

Grčki glumac Temis Panou, koji igra glavnu mušku ulogu u tom filmu, dobio je nagradu za najboljeg glumca, dok je najbolja glumica Italijanska Ema Dante koja je to priznanje dobila za ulogu u filmu „Ulica u Palermu“.

„Zlatnog lava“ za životno delo dobio je američki režiser Vilijam Fridkin.

Predsednik ovogodišnjeg, 70. filmskog festivala u Veneciji, bio je italijanski režiser Bernardo Bertoluči.

Festival je trajao 11 dana, a ove godine prvi put u konkurenciji za glavnu nagradu ravnopravno su učestvovala četiri dokumentarna filma.

Festival u Veneciji najstariji je međunarodni filmski festival. Ove godine 20 filmova učestvovalo je u takmičenju za „Zlatnog lava“. Ukupno je prikazano 53 filma.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga