Doktorke koje su šetale u čast preminulih kolega: Lekari su na izmaku snaga

"Ujedinjeni protiv kovida nisu neprijatelji"

13. jan 2021

Kako svakodnevno raste broj lekara koji su preminuli od kovida-19, tako je sve veći broj njihovih kolega koji javno ukazuju na teret koji su zdravstveni radnici podneli tokom pandemije.

U nedelju su tri doktorke – Valentina Ljubić Beganović, Maja Nešović i Ljiljana Veljković prošetale od Trga republike do Slavije u Beogradu želeći da na taj način odaju počast preminulim kolegama.

U razgovoru za Danas doktorke Beganović i Nešović kažu da se radilo o ličnom činu čiji je cilj bio da se pokaže žrtva koju zdravstveni radnici podnose.

– To je bio naš lični čin, nastao iz osećaja prevelike tuge koju osećamo posmatrajući kako požrtvovani doktori, uglavnom oni koji se najviše daju, umiru tokom ove pandemije. Izašle smo na ulicu da bar jednom dostojanstvenom šetnjom ukažemo na njihovu žrtvu. Svim srcem smo sa svojim kolegama i drugim zdravstvenim radnicima koje podnose najteže žrtve u ovoj pandemiji, kaže za Danas doktorka Valentina Ljubić Beganović, specijalistkinja opšte medicine.

Sa doktorkom Valentinom Ljubić Beganović u nedelju je bila i Maja Nešović, kardiološkinja.

Obe doktorke zaposlene su u jednom privatnom Domu zdravlja u kome se radilo sa obolelima od kovida.

One kažu da se uslovi u kojima pregledaju pacijente razlikuju od uslova u kojima rade njihove kolege u državnim ustanovama.

Kako objašnjavaju, doktori u državnim ustanovama imaju ogroman broj pacijenata, nalaze se pod velikim stresom i već su na izmaku snaga, jer mnogi od njih nisu imali predaha od marta prošle godine, a neki nisu koristili ni godišnje odmore.

– Kada uđete u kovid sistem, vi i prestanete da obraćate pažnju na blage simptome koji ukazuju na kovid infekciju. Taj talas obaveza tokom dana vas ponese i ako osetite zamaranje, kraći dah, glavobolju ili neke druge simptome…, vi to pripisujete naporu u toku rada. Zbog razbolevanja velikog broja lekara, ostali lekari rade u dužim i češćim smenama, jer smene moraju biti popunjene. I taj dodatni pritisak, to produženo vreme ekspozicije, nedovoljno svežeg vazduha zbog rada u opremi kao i pad imuniteta su svakako preduslovi za lakše zaražavanje i težu formu bolesti koja rezultira gubitkom života, navodi Maja Nešović.

Doktorke Beganović i Nešović takođe veruju da je ogroman broj pacijenata verovatno mogao da se izbegne da su, kako kažu, oštrije epidemiološke mere ranije sprovedene, da se radilo na edukaciji celog stanovništva i da je stanovništvo pokazalo više društvene odgovornosti.

Ujedinjeni protiv kovida nisu neprijatelji

Doktorke Valentina Ljubić Beganović i Maja Nešović su i članice udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

„UPK, koji je nastao u avgustu 2020. kao strukovno udruženje, čiji smo i mi članovi, treba da bude prihvaćen kao partner za poboljšanje stanja u zdravstvenom sistemu, a ne kao neprijatelj. Apelujemo na Srpsku lekarsku komoru i Medicinski fakultet da uzmu aktivno učešće u rešavanju svih problema, kojih sada zaista ima mnogo. Zdravstveni sistem je u današnjem trenutku težak bolesnik kome je potrebno znanje, iskustvo, dobra volja i entuzijazam svih nas da bi ozdravio. Nadamo se da izgubljeni životi ne samo lekara, već svih građana neće biti uzaludni i zaboravljeni već da predstavljaju jedan snažan motiv svih nas da izgradimo snažan zdravstveni sistem, koji će brinuti o zdravlju našeg naroda koje je u ovom trenutku na vrlo nezavidnom nivou“, kaže Valentina Ljubić Beganović.

(Danas, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga