Doktori na sebi probaju lijek protiv ebole

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da postojanje eksperimentalnog lijeka ne znači da je ebola izlječiva

14. avg 2014

Virus ebole još se širi među stanovništvom Afrike.

Dvojica liječnika zaraženih virusom ebole u Liberiji mogu početi sa pokusnom terapijom – ZMappom.

Oboljelima je to nada u ozdravljenje. Liberijske vlasti, međutim, zabrinute su jer to ostavlja prostor mogućim optužbama za pokuse na ljudima, koje medicina striktno zabranjuje.

„Davanje ovog lijeka nije odgovor na problem, već ekperimentiranje. Trebamo nastaviti sa potragom za žarištem, s našim sistemom nadgledanja. Trebamo nastaviti promovirati zdravlje i uspostaviti mehanizam zaustavljanja prenošenja zaraze, kako bismo iskorijenili bolest“, kaže Tolbert Nyenswah, pomoćnik liberijskog ministra zdravlja.

Marie-Paule Kieny, pomoćnica direktora Svjetske zdravstvene organizacije smatra da je je vrlo važno ne davati lažnu nadu kako je ebola sad izlječiva.

„To nije tako. Oslanjamo se na pravilno implementiranje zaustavljanja infekcije i kontrole, traganje za žarištem, karantenu oboljelih, karantenu onih koji su imali kontakt s njima. Želimo se uvjeriti da će imati odgovarajući tretman, ukoliko razviju oboljenje. Oslanjamo se na ograničenje kretanja unutar i izvan rizičnih zona. Nadamo se kako ćemo uspjeti spriječiti njeno širenje“, kaže Marie-Paule Kieny.

Virus ebole počeo se širiti u Nigeriji. Još je jedna osoba oboljela. Sada ih je ukupno 11. Tamošnje vlasti uvjeravaju građane u posvećenost njenom iskorjenjivanju, iako su nedavno ukopali treću žrtvu. Trenutno je na promatranju 198 osoba.

Agresivno širenje virusa

„U Lagosu je 177 osoba – neki su u karanteni, a drugi pod stalnom kontrolom specijalista. Motri se njihovo kretanje, a sve po direktivama Ministarstva zdravlja. U karanteni su osobe koje su imale direktan ili neposredan kontakt sa oboljelima. Još 21 osoba u Enuguu pod stalnim je nadzorom“, kaže Labaran Maku, ministar informiranja Nigerije.

Svjetska zdravstvena organizacija Keniju je prije dva dana svrstala u visoko rizičnu zonu širenja ebole, a Kenijska medicinska asocijacija traži uvođenje mnogo oštrijih mjera prilikom ulaska u zemlju.

„Duboko smo zabrinuti, naročito zbog nespremnosti Kenije da se nosi sa ovom bolešću, u slučaju da se pojavi u našoj zemlji. To je važno u kontekstu načina kako se ova zemlja nosila sa katastrofama u prošlosti. Stoga, u ime naše organizacije, želimo snažno apelirati na našu vlast i druge sektore, da moramo poduzeti sve što je potrebno, bez obzira na to kako se osjećali zbog toga, da bismo smanjili rizik širenja ebole u Keniju“, kaže Elly Nyaim, predsjedavajući Kenijske medicinske asocijacije.

Od posljedica ebole umrlo je više od hiljadu osoba u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, u jednom od najrasprostranjenijih i najagresivnijih širenja tog virusa u Africi. Svjetska zdravstvena organizacija kazala je kako je riječ o vanrednom stanju, koje poprima međunarodne razmjere.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga