Doktor K. iz Šećer sokaka

Delo doktora K. diše mržnjom i zlobom i vlastoljubljem njegovog autora, koji bi želeo da još jednom bude “vlastan”. Evropu doktor neće nikako i liči nam na jednog bogoslova koji je ponavljao: “Nećemo mi papu rimskoga, pa makar da i na pravoslavlje pređe”

09. mar 2012

Čudnije promocije nije bilo od one knjige doktora V. Koštunice u Mitrovici Sremskoj – mnogo je i od legendarnog doktora K.

Nastojali smo da saznamo poviše o tome i konsultovali smo ugledne novinare, gospođu i gospodina Ćosića i – ništa, jer ni oni nisu bili pripušteni promociji. Ipak smo dosta saznali svojim trudom, jer lik i delo doktora K. nas zanimaju godinama. To je fenomen i u sociološkom i u socio – religijskom smislu dostojan izučanja. Knjiga doktora K. se zove “Zašto Srbija a ne EU”. Promociju je organizovala – “Mitrovica, evropska regija”, i to je to. To su knjige kakve pišu vladari i velike vođe nacije u kojima izriču sve – od nacije i države, do smisla života – uključujući tu i zagrobni život – te odnos sa drugim zemljama i narodima. Doktor K. u nekim od ovih tema je na visini još malo pa doktora V. Jerotića, koji se ubraja u crkvene i nacionalne oce. Ni to nije važno.

Važan je samo doktor K. u predizbornoj kampanji, jer i on hoće da uhvati mesta duši u Crkvi i mesto na političkoj sceni poput drugih.

Legendarni doktor K. je dao nekoliko intervjua samom sebi i to je skupio. I gotova knjiga. Izdavač je neka fondacija koja nosi ime S. Jovanovića – sam pokojni predsednik kraljevske Vlade i loš istoričar žudio je za takvim autorima. Još za života i, eto, dočekao je posmrtno. Nije jasno šta će sve to u Vojvodini i u Mitrovici u Šećer sokaku glasovitom. Nema ništa protiv doktor K. patrijarha Arsenija III Čarnojevića koji je Srbe doveo u Vojvodinu, ali protiv Vojvodine ima – ne sviđa mu se ništa u APV. Ni Statut njen, ni Vlada, pa mnogo ne i Srbi tamošnji za koje je vladika sveti Nikolaj govorio da su “kalajisani”, nekako umiveni i listom zaljubljeni u barok, jednako se “pirkaju”, peru i kupaju, pa se čak žene tamošnje i šminkaju. I devojke, naravno, prečanke koje šorom idu gologlave. Da dalje ne nabrajamo i ne citiramo svetog Vladiku. Ni doktora K. nećemo mnogo citirati, jer mu na isto izađe. Jednom reči, doktor K. ponavlja stotinu puta svoje NE Evropi i to je činio i skup u Šećer sokaku mitrovačkom. Ovih dana je agilni lider LSV, N. Čanak, koji se sojuzio sa Tadićem, za izbore kazao nešto dobro i sasvim tačno. Naime, ići će se na izbore u “dve kolone”, jedna je za Srbiju, a druga je da zemlja bude ruska gubernija. Doktor K. je iz druge kolone kako se čini, ali nije jedini, jer svako ima pravo da bira kolonu kao i partiju. Tu smo gde smo i bili. Glasoviti reditelj filmski Emir – on ima svoj emirat negde u Srbiji – Kusturica ili već Nemanja kaže da bi, da je u Rusiji, glasao za V. V. Putina. Ima i ovde prilike za to, jer tu mu je doktor K. Onaj iz kolone. Slavni je reditelj čak za vreme zime poklonio jedan helikopter MUP-u iz svoje kolekcije sličnih naprava. Da narod lakše prezimi. A ministar I. Dačić usred Brisela peva li peva – i to pesmu koja se zove “Miljacka”. Kao, mi ne znamo šta se Evropi dogodilo na Miljacki daleke 1914. usred Sarajeva.

Kažu neki da je ovo “zagrevanje pred izbore”, ali to nije tačno – velmože su se baš raspojasale i ne znaju šta čine i šta govore.

No, vratimo se delu doktora K, koje smo pažljivo čitali. Ono diše mržnjom i zlobom i vlastoljubljem njegovog autora, koji bi želeo da još jednom bude “vlastan” – odakle mu ova reč, još nismo spoznali, jer je u jeziku srpskom nema, ali je rusizam, to je izvesno i to arhaičnog tipa. Evropu doktor neće nikako i liči nam na jednog bogoslova našeg dobrog prijatelja koji je ponavljao: “Nećemo mi papu rimskoga pa makar da i na pravoslavlje pređe”. Srbija je čudna bašta pod božijom kapom kao zemlja iza božijih leđa – tako je nekako govorio B. Nušić. Mi treba da ponudimo ono što Evropa nema – kažu Dačić i Kusturica – jer mi smo sposobni da pokažemo svetu i Evropi i onu njegoševsku glupost koju D. Ćosić ponavlja. Neka bude što biti ne može. A nikada bilo nije ono što ne može biti, pa makar to rekao i Njegoš. Ovde ništa nije nemoguće, osim ovog da doktor K. promoviše svoje delo u evropskom delu Srbije – u Vojvodini. Osim ako ne misli da on bude motor koji vuče – naravno, nazad. U svakom slučaju, valjalo bi pročitati ovu knjigu doktora K, jer je to čudo neviđeno u danima kada čekamo odluke Evrope o ulasku u EU. Ako i ovakav neko uđe, kakav im se nudi doktor K, bolje nam je da i ne idemo u EU. I njegovi desničari partijski iz Brisela ga neće.

Ipak je čudo u Šećer sokaku mitrovačkom bilo zabava i seirenje do mile volje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga