Dok patriote dremaju

Zašto "patriote" ćute o pokušajima fašista iz Mađarske da održe svoje koncerte i žurke u Vojvodini?

29. maj 2012

Postizborna Srbija je i dalje, čini se, pod uticajem izbornih opijata. Na tapetu su još uvek isključivo koalicione terapije i kombinatorika koji otrov sa kojim se ne bi valjalo mešati! Dok se tako, pred našim očima, mućkaju bočice i sipa iz šupljeg u prazno, nešto se iza brda valja! Naime, ne samo da se valja iza brda, već nam je bezmalo tarabe izlomilo a mi ništa. No, ako na stranu ostavimo karikiranje i upotrebu stilskih figura (s obzirom da takav vid slobode u građanskoj Srbiji može da nas košta i zatvora kako se moglo videti ovih dana u Novom Sadu), stvar konkretno stoji ovako – u poslednjih nekoliko dana na virtuelnoj mreži su se pojavile najave za dva, u najmanju ruku rečeno, problematična događaja a oba su vezana za teritoriju Vojvodine. Reč je o šovinističkom festivalu “Emi tabor” u Kanjiži, zakazan za 6, 7, i 8. jul ove godine i o koncertu neofašističkog benda Nemzeti Front (Nacionalni Front) iz Mađarske koji je najavljen za 2. jun u Staroj Moravici.

Ovakve stvari se najavljuju u Srbiji a “patriote” ništa!? Informacije o ovim dešavanjima su potekle sa web stranice Antifašističke akcije Novog Sada (http://www.afans.org/) koje su kasnije preneli i neki lokalni mediji, da bi ubrzo za tim usledile i reakcije nekih političkih partija – dok se na reakciju nadležnih i dalje čeka. Prosečnom građaninu bi se činilo nemogućim da, pored onolikog buljuka organizacija, pokreta i grupa koje deklarativno staju na branik otadžbine i svega što je srpsko, niko na ovo ne reaguje, već to budu antifašisti koje ovaj isti buljuk neprekidno proziva, napada i etiketira kao izdajnike i strane plaćenike.  Da li je moguće da “patriote” spavaju, da li je moguće da su zadremali na straži!?

Ako se vratimo na konkretne događaje koji se najavljuju, i na njihovu sadržinu, mogli bismo se još više zapanjiti! Ne samo da su u pitanju događaji sa prizvukom ekstremnih tonova, već se radi o pravim “tempiranim bombama”, ako analiziramo najavljene sadržaje.  Iza Emi festivala stoji Ujedinjena mađarska omladina, a isti se održava u svim regijama koje okružuju Mađarsku, a pristalice velikomađarske ideje ih smatraju svojima. Ovaj “festival” je povezan sa tradicionalnim maršom u Budimpešti koji priređuje ekstremistički Pokret 64 županije, a koji je usmeren protiv Trijanonskog sporazuma po kome je Mađarska nakon Prvog svetskog rata ostala bez znatnog dela teritorije. Marš je zakazan za 3. jul a povorka će se kretati ka ambasadama svih “bivših teritorija”.  Konkretno, za Kanjižu u najavi stoji da je Festival u “južnoj regiji” a naslovna strana EMI web stranice prikazuje kartu nekadašnje Mađarske, čiji je sastavni deo i Delvidek (Vojvodina) (http://www.emitabor.hu/). Da stvar bude još gora, ovaj festival se ne održava po prvi put u Kanjiži, a ovogodišnji najavljeni program je fascinantan zbog toga što pored nastupa mađarskih neonacističkih bendova, uključuje i predavanja koja potpisuju likovi kao Zetenji Zolt, pravnik, član „nacionalne službe za pravnu pomoć”, advokat Šandora Kepira – optuženog za ratne zločine u Novosadskoj raciji. Dalje, zanimljivi su naslovi tribina i predavanja koji glase: Život i smrt Horty Istvana – gde Hortija nazivaju vitezom, Vojvodina ili Južna regija, Stojim za Boga, Crkvu i Domovinu,  Restitucija u Srbiji i sl.

Koncert Nemzeti Front-a u Moravici nije ništa manje “inspirativan”, a datum održavanja se bliži, na šta su takođe ukazali aktivisti AFANS-a na svom sajtu. Reč je o “iskusnom” fašističkom bendu iz Mađarskoj, čiji su članovi već robijali zbog svog naci-aktivizma, a isti su među najglasnijim zagovornicima antiromskih akcija širom Mađarske, a pritom ni najmanje ne prikrivaju svoje stavove te se na njihovim koncertima vijore zastave sa neofašističkim simbolima a svoju centralna godišnju manifestaciju u rodnome gradu nazivaju “Beli Božić”.  Sve  ovo na jednom mestu u nekoliko dana, a patriote zakazale i još jednom potvrdile da njihove grupe i pokreti umeju efikasno da deluju samo u “krugu dvojke” i možda u još ponekom urbanom jezgru. Geografija im definitivno nije jača strana, tako da Staru Moravicu teško na karti pronalaze, ali iz Novog Sada šalju jasnu poruku da su protiv beogradizacije dok su, logično, u svom gradu najveći antiautonomaši!

No, da ovu priču završimo u istom tonu u kome je i započeta, sa predizborno-postizbornim rečnikom i koloritom. Utakmica je protekla u fer i korektnoj atmosferi, rezultat je takav kakav je, a mi se “vidimo u nekom drugom filmu” jer svako od nas je pomalo Emir. U skladu sa ovom poslednjom “šaljivom” konstatacijom, čitam vesti sa sajta RTV-a u kojima se navodi da je EMI sabor otkazan, dok paralelno na zvaničnom sajtu Ujedinjene mađarske omladine gledam najavu koja netaknuta i dalje stoji!

Dario Milenković

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga