Dogovoren ostanak Velike Britanije u EU

Tokom cijelog dana trajali su razgovori lidera Evropske unije i Davida Camerona o ostanku Velike Britanije u Uniji

20. feb 2016

Konačni prijedlog sporazuma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji je izrađen, potvrdili su evropski zvaničnici.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je poručio kako je dogovor dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU.

„Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velike Britanije u EU“, napisao je Tusk na Twitteru, a prenosi Reuters.

Po njegovom i stavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera sporazum je „pošten i uravnotežen“.

„Sporazum je načinjen, drama je završena“, napisala je predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite na Twitteru.

Cameron posustaje

Iako je britanski premijer David Cameron prethodno govorio da dogovora o ostanku Velike Britanije u EU još nema i da neće odustati od svojih zahtjeva, kasnije je ipak pristao.

„Dogovorio sam poseban status Velike Britanije u EU. I to ću predložiti svom kabinetu u subotu“, rekao je Cameron.

Četiri su ključna zahtjeva koje je Britanija postavljala – pravo na smanjenje socijalnih doprinosa migrantima, zaštitne mjere za zemlje koje nisu članice eurozone protiv veće integracije, izuzimanje iz napora za zbližavanje Unije i mjere za jačanje konkurentske pozicije Unije.

Evropski lideri se nadaju pozitivnom ishodu.

„Vjerujem da ćemo postići dogovor. Moj utisak je da se, iako postoje različita mišljenja, krećemo ka kompromisu, barem među članovima Vijeća Evrope. Ozbiljan sam u namjeri da Velika Britanija ostane unutar Evropske unije i treba biti jasan i reći da postoji obostrani interes za to. A imam utisak da je i David Cameron svjestan toga“, ocijenio je Martin Schulz, predsjednik Evropskog parlamenta.

Češki premijer Bohuslav Sobotka objavio je tokom večeri na Twitteru da je nacrt sporazuma sa Britanijom konačno na putu.

Njegov slovački kolega Robert Fico objasnio je zašto je važno da se EU pažljivo odnosi prema britanskim zahtjevima. Po njemu, „EU treba s pažnjom da priđe britanskim zahtjevima, jer bi se njihov izlazak iz Unije odrazio na kompletnu zajednicu evropskih zemalja“.

„Kada bi se radilo o maloj zemlji od nje bi se odmah tražilo da ide. U ovom slučaju, riječ je o velikoj zemlji i svi znate moje mišljenje o velikom i malom psu u politici. Prema tome, moramo obratiti pažnju na zahtjeve Velike Britanije, jer posljedice britanskog izlaska iz EU mogu biti zastrašujuće. I obrnuto, njihov izlazak može da našteti i njima samima“, smatra Fico.

Lideri vjeruju u sporazum

Prethodno su, u nastavku razgovora u Briselu, evropski lideri diskutirali o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji i izbjegličkoj krizi s kojom se Evropa suočava.

Estonski premijer izrazio je uvjerenje da je moguće danas postići sporazum.

„Vjerujem da je moguće danas postići fer dogovor. Razumijem da svi mi slijedimo naše nacionalne interese, ali bi trebalo imati na umu da ako Britanija ode, nećemo postići ništa. Podržavam postizanje sporazuma koji će Cameronu omogućiti da britanskom narodu preporuči da glasaju za ostanak u Uniji“, kaže Taavi Roivas, estonski premijer.

Katarina Drlja prati samit u Briselu.

„Otvorena pitanja ostaju na stolu, a među težim i dalje je pitanje socijalnih davanja za radnike koji u Veliku Britaniju emigriraju iz ostalih zemalja članica EU-a. U posljednjem nacrtu dokumenta zaključaka dogovora stoji da bi se socijalna davanja mogla ukinuti samo u iznimnim situacijama, npr. velike navale radnika iz zemalja EU-a, i to samo kada bi ta navala narušila tržište rada u Velikoj Britaniji“, izvijestila je ona.

Spominje se i vremensko ograničavanje perioda u kojem bi Velika Britanija mogla ukinuti socijalne beneficije za te radnike, dodaje Drlja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga