- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dogovor o jeziku

Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije su se dogovorili o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu Crne Gore.
Na taj način otvorena su vrata tome da opozicija podrži izborni zakon u parlamentu.
Lukšić i opozicija dogovorili su se da se nastavni predmet u školama nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.
Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Lukšić je novinarima kazao da je postigao dogovor sa opozicijom, koji će obezbediti usvajanje izbornog zakonodavstva u parlamentu, odnosno ukloniti tu prepreku sa evropskog puta Crne Gore.

Sporazum podrazumeva da se nastavni predmet nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. To rešenje jasno ukazuje da je crnogorski zvanični službeni jezik, a istovremeno se obezbeđuje puna zaštita ostalih jezika od bilo kog oblika diskriminacije, rekao je Lukšić.

Premijer je naveo da sporazum predviđa da se još ove školske godine i dalje izučava do sada važeći program za maternji jezik i književnost, uz određene dopune.

Lukšić je najavio da će se za narednu školsku godinu formirati ekspertska komisija koja će pripremiti trajni nastavni plan i program. Učenici će moći na kraju godine da dobiju potvrdu o poznavanju službenog, odnosno maternjeg jezika, kazao je crnogorski premijer.

Postizanju dogovora Lukšića i opozicije prethodile su intenzivne konsultacije, a u pregovorima je učestvovao i bivši premijer i predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Tekst izbornog zakona ranije je usaglašen, ali je opozicija podršku tom aktu uslovljavala izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Crnogorski parlament usvojio je, glasovima poslanika vladajuće koalicije i opozicione Socijalističke narodne partije, izborni zakon u načelu, ali je njegovo konačno izglasavanje zavisilo od ishoda pregovora Lukšića i opozicije o nazivu nastavnog predmeta o jeziku u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Kacin čestitao Crnoj Gori
Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin izjavio je da dogovor predstavnika crnogorske vlade i opozicije o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu Crne Gore otvara put za usvajanje izbornog zakona, čime će Crna Gora biti na korak od dobijanja preporuke Evropske komisije za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

„Od izuzetnog značaja za dinamiku evropskih integracija Zapadnog Balkana je da uvek postoji makar jedna zemlja koja pregovara o članstvu u EU. Primer Makedonije koja čeka na datum za početak pregovora već šest godina ne sme biti ponovljen. Crna Gora će usvajanjem izbornog zakona biti na korak od dobijanja preporuke Evropske komisije za početak pregovora i njihovog otvaranja“, saopštio je Kacin.

„Proces intenzivnih reformi se mora nastaviti kako bi se poglavlja tokom pregovora mogla otvarati i uspešno zatvarati. Time će Crna Gora postati regionalni lider, ‘barjaktar’, u evropskim integracijama. Čestitam Crnoj Gori, vladi i opozicionim liderima na postignutom dogovoru“, navedeno je u saopštenju.

(agencije)

 

Podelite ovu stranicu!