Dogovor o deblokadi Vlade SAD-a

Republikanski i demokratski senatori objavili da će se povećati dužnički limit do 7. februara

17. okt 2013

Demokratski senator Harry Reid i republikanski senator Mitch McConnell objavili su da je postignut sporazum oko blokade Vlade i dužničkog limita.

To znači da će se odblokirati rad Vlade do 15. januara, te povećati dužnički limit do 7.februara“, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Najveći oponent ovog dogovora, republikanski senator Ted Cruz, rekao je da neće blokirati glasanje u Senatu.

„Sada nije vrijeme za prebacivanje krivice, već za pomirenje. Radujem se nastavku saradnje s kolegama kako bi u oba doma prošao ovaj izuzetni sporazum. On će dugoročno zaštiti zdravlje naše ekonomije, spriječiti dužničke probleme i omogućiti nam da postavimo osnovu za ekonomsko širenje“, izjavio je Reid.

McConnell je kazao: „Ovo je bilo nekoliko dugih i izazovnih sedmica za Kongres i državu. Nadam se da danas možemo ostaviti neke od najvažnijih tema iza nas. Nakon jučerašnjih događaja, lider većine u Senatu i ja počeli smo niz razgovora o načinu da odblokiramo rad Vlade i spriječimo nemogućnost izvšavanja finansijskih obaveza. Uvjeren sam da ćemo biti u stanju da uradimo obje stvari kasnije danas.“

Iz Senata je javljeno kako će se o sporazumu glasati večeras, a kasnije se očekuje i glasanje u Kongresu.

Međutim, iz Kongresa dolaze informacije da najkonzervativniji među republikancima ne prihvataju prijedlog koji dolazi iz Senata.

Portparol Bijele kuće Jay Carney izjavio je da predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravlja pomak.

Obama je želio dugoročnije rješenje, ali je kazao da će potpisati kratkoročni sporazum, ako on bude usvojen.
Predsjednik SAD-a je također naglasio kako smatra da prvi čovjek Kongresa, republikanac John Boehner, treba platiti za svoje neuspjehe.

Mogućnost kompromisa

Ranije su utjecajne konzervativne grupe FreedomWorks i Heritage Action pozvale republikanske kongresmene da ne podrže bilo kakav kompromis sa demokratama i sa Obamom, te da dozvole da se SAD prvi put u svojoj historiji približi bankrotu i nemogućosti da servisiraju vanjski dug.

Iako je tokom vikenda i u ponedeljak djelovalo da su se stavovi dvije strane približili, dogodilo se nešto slično kao i pred rok za usvajanje budžeta 1. oktobra, kada su konzervativni kongresmeni bliski Pokretu čajanka stopirali bilo kakav dogovor.

Predstavnički dom Kongresa, koji kontroliraju republikanci, najavio je ranije vlastiti prijedlog za izalazak iz krize, prema kome bi limit za zaduživanje bio produžen do 7. februara, dok bi finansiranje federalnih aktivnosti Vlade bilo nastavljeno do 15. decembra, ostavljajući vremena do tada da se postigne trajan dogovor.

Plan republikanaca predviđa i niz manjih izmjena vezanih za Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Plafon duga

Međutim, to do srijede navečer nije zadovoljilo konzervativce.

Bez dogovora, država bi prvi put u svojoj historiji ostala bez gotovine i ne bi bila u stanju platiti prispjele obaveze, pošto će tada američki javni dug dostići 16,7 triliona dolara i bit će dostignuta granica do koje se može posuditi novac za plaćanje računa, takozvani plafon duga.

Ekonomisti upozoravaju na to da bi u slučaju neusvajanja produženja limita za zaduživanje Vlade došlo do katastrofalnih posljedica, ne samo po američku već i po cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Došlo bi rasta kamatnih stopa kod datih zajmova, smanjenja vrijednosti akcija na berzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.

Bila bi ugrožena, ako ne i u potpunosti onemogućena isplata svih vrsta socijalnih i zdravstvenih pomoći američkim građanima, plata pripadnicima vojske, sredstava za vraćanje poreza, kao i isplata novca onima koji su ga uložili u papire od vrijednosti u vlasništvu SAD-a.

Kongres je do sada od 1960. godine 78 puta davao saglasnost na produženje limita za zaduživanje.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga