Dogovor Beograd-KFOR-Priština

Komandant Kfora Erhard Biler i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova, preno…

05. avg 2011

Komandant Kfora Erhard Biler i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova, prenosi B92.

Premijer Kosova Hasim Tači je potvrdio dogovor Priština-KFOR. Detalji sporazuma će biti objavljeni tokom dana. Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović stigli su oko 17 sati u Zvečan i počeli sastanak sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova. Očekuje se da će se njih dvojica kasnije obratiti i građanima koji drže blokade puteva na severu Kosova.

Tači  je rekao da ovaj sporazum ima istorijski značaj i da je najvažniji posle Deklaracije o nezavisnosti. Tači tvrdi da će mere reciprociteta u razmeni robe sa Srbijom biti nastavljene. On je takođe istakao da će nastaviti da bude posvećen funkcionisanju pravosuđa na severu i borbi sa organizovanim kriminalom. Kosovski premijer kaže da će dostavljanje humanitarne pomoći biti dozvoljeno nakon što međunarodne organizacije utvrde da postoji potreba za humanitarnom pomoći. Procene će vršiti nezavisni organi, dodaje Tači.

 Prištinski mediji objavljuju detalje dogovora Vlade u Prištini i KFOR-a po kome će po prvi put u poslednjih 12 godina voz koji saobraća na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica biti kontrolisan, a taj posao poveren je policiji u saradnji sa EULEKS-om. Sve ostale puteve kontrolisaće KFOR. Svako vozilo biće detaljno prekontrolisano i svi koji prolaze ove administrativne prelaze biće detaljno provereni da li nose oružje. Do ranijeg zastoja u pregovorima došlo je jer je KFOR tražio da Jarinje i Brnjak prelaze samo humanitarni, a ne svi kamioni. Biler se danas ranije sastao sa Tačijem, nakon čega je rekao da je optimista.

„Optimista sam da ćemo uskoro imati konkretne rezultate. Mislim da je u interesu svih da se situacija na severu smiri. Ja u razgovorima ne zastupam poziciju Vlade Kosova već posrednika i dajem predloge kako da se reši ova situacija“, rekao je on.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga