Dodeljena priznanja u oblasti ravnopravnosti polova

Priznanje je dodeljeno Tatjani Đurić Kuzmanović i Akademiji ženskog preduzetništva

11. dec 2014

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin uručio je danas Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova za 2013. godinu, u  kategoriji pojedinac i pojedinka, kao i u kategoriji organizacije.

Priznanje je dodeljeno prof. dr Tatjani Đurić Kuzmanović iz Novog Sada i Akademiji ženskog preduzetništva iz Bačkog Petrovca.

Vasin je, pozdravljajući skup, istakao da je borba za unapređenje rodne ravnopravnosti veoma značajna i da je Vojvodina nosilac tih aktivnosti i rodonačelnik svih pozitivnih dela. On je dodao da Vojvodina pokušava u celoj zemlji da podstakne ono što je pozitivno i evropsko.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je podsetio i na slučajeve porodično-zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u parnterskim odnosima.

„Potrebno je ukazati na  činjenicu koliko je značajna borba za unapređenje položaja žene i koliko je tragična sudbina one žene koja je žrtva nasilja. Zato je doprinos svih onih koji ovo prepoznaju i bore se protiv ovoga danas toliko dragocen“, poručio je Vasin.

Uslov za nominaciju za priznanje bio je kontinuirani doprinos razvoju demokratskih procesa u društvu i postignuti značajni rezultati u ostvarivanju jednakih mogućnosti za žene i muškarce u svim oblastima.

U obrazloženju se objašnjava da je Tatjana Đurić Kuzmanović profesorka ekonomije na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, gde predaje predmete iz Nacionalne ekonomije, Poslovnog okruženja, Poslovanja sa EU i Upravljanja porodičnim poslovima. Kako se navodi, njeni istraživački interesi uključuju feminističku razvojnu ekonomiju, rodno programsko budžetiranje, rod i globalizaciju i temu korporativne društvene odgovornosti. Doktorirala je na temi Politike privrednog razvoja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a specijalizirala je Feminističku razvojnu ekonomiju na Institutu društvenih studija u Hagu.

Dodaje se i da je predavala Feminističku ekonomiju na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Novom Sadu i Beču, potom na školama rodnih studija u Baru, Banja Luci, Istočnom Sarajevu, kao i na alternativnim ženskim programima u Srbiji i Crnoj Gori. Kao rodna ekonomska ekspertkinja, ističe se, bila je saradnica u timu za izradu Nacionalnog plana akcije za žene za Srbiju, te saradnica u pisanju svih IPA sektorskih planskih dokumenata. Učestvovala je u više međunarodnih istraživanja o rodnim aspektima ekonomske stvarnosti i o razvojnom iskustvu Srbije i autorka je velikog broja publikacija u oblasti feminističke razvojne ekonomije i rodnog budžetiranja, navodi se u obrazloženju.

11122014 Vasin 01_600x400U njemu se objašnjava da je Akademija ženskog preduzetništva jedna od prvih nevladinih organizacija koja je svoje aktivnosti usmerila na ekonomsko osnaživanje žena. U okviru programa, koje sprovodi Akademija ženskog preduzetništva naglasak je stavljen na edukaciju i obuke žena za uspešno vođenje poslovanja u postojećim društveno-ekonomskim uslovima, čime direktno doprinose ekonomskoj nezavisnosti žena i smanjivanju rodnih nejednakosti u sferi ekonomije.

Akademija ženskog preduzetništva dala je i značajan doprinos na planu lokalnog ekonomskog razvoja, a u okviru svojih aktivnosti edukovala je više od 1.200 žena u oblasti menadžmenta, pravnog i finansijskog aspekta poslovanja, pisanja biznis planova, pisanja i upravljanja projektima.

Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova dodeljuje se od 2003. godine sa ciljem podizanja svesti o ravnopravnosti polova i povećanja vidljivosti rada pojedinaca i pojedinki, kao i organizacija na polju emancipacije žena u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga