Dodeljena priznanja povodom nacionalnog praznika Mađara

Danas obeležavanje 165. godišnjice Mađarske revolucije

15. mar 2013

Povodom 15. marta, nacionalnog praznika Mađara koji se obeležava u znak sećanja na 165. godišnjicu revolucije i borbe za slobodu iz 1848/49. godine sinoć je na svečanosti u Mađarkom kulturnom centru „Nepker“ Tamaš Koršoš, generalni konzul Mađarske u Subotici, uručio visoka mađarska državna priznanja.

Mađarski orden sa viteškim krstom dodeljen je penzionisanoj profesorici Julijani Balaša, u znak priznanja za njen rad u obrazovanju i u kulturnim i informativnim aktivnostima na očuvanju identiteta mađarske dijaspore koja živi u južnom Banatu.

Isto priznanje dodeljeno je svešteniku iz Sente Jožefu Nađu, za višedecenijsku brigu za vernike među Mađarima u Bačkoj i njegove dobrotvorne aktivnosti, kao i Ištvanu Šilingu, penzionisanom profesoru subotičkog Učiteljskog fakulteta, u znak priznanja za njegov višedecenijski naučni rad.

Kao priznanje za postignuti napredak u samoorganizovanju vojvođanske mađarske zajednice, Mikloš Uzon dobio je Mađarski orden sa oficirskim krstom.

Juče je u Budimpešti mađarski ministar za ljudske resurse Zoltan Balog povodom nacionalnog praznika uručio visoka tradicionalna profesionalna priznanja iz oblasti kulture, a među nagrađenima je i novinar „Mađar so“-a i istoričar književnosti Jožef Fekete, koji je dobio Nagradu „Jožef Atila“.

U budimpeštanskom sedištu Zemaljskog saveza novinara Mađarske su povodom nacionalnog praznika, koji se obeležava i kao Dan mađarske štampe, uručena priznanja te organizacije, a među dobitnicima „Zlatnog pera“ je i penzionisani novinar Radio-televizije Vojvodine Nandor Kartag, prenosi današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga