Dodeljena godišnja nagrada NDNV

U državi u kojoj postoji cenzura u medijima, ipak postoje oni koji uspevaju da se izbore za slobodu

15. jan 2015

Novinaru Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću svečano je sinoć dodeljena godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za 2014. godinu.

Reljić je, obraćajući se mnogobrojnim kolegama i prijateljima NDNV koji su prisustvovali dodeli, rekao da je svoju karijeru započeo upravo u ovom novinarskom društvu.

„Neko mi je rekao da samo tako nastavim, ali ja ne znam šta to znači, jer ja drugačije i ne znam“, istakao je dobitnik nagrade.

On je poručio i da je novinarski posao takav da ako se dobro radi neko će možda to primetiti, a ukoliko se pogreši to će se sigurno videti i ostaviti trag.

Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić rekao je da u državi u kojoj postoji cenzura u medijima, ipak postoje oni koji uspevaju da se izbore za slobodu.

„Relja je novinar koji ne izbegava tabu teme, već traga za njima. On ne zatvara oči pred ovom stvarnošću, koja je posledica one stvarnosti o kojoj najčešće ne želimo da pričamo“, objasnio je Gruhonjić.

Godišnja novinarska priznanja NDNV dodeljuje od 2010. godine, novinarima i medijskim radnicima čiji se rad u protekloj godini “značajno izdizao iznad proseka i koji su se uhvatili u koštac sa traumatičnim događajima, čuvajući vlastiti i integritet profesije”.

“Novinar i pomoćnik urednika emisije ‘Radar’ Aleksandar Reljić tokom 2014. godine nastavio je da se bavi istraživačkim novinarstvom, kao i ratnim i posleratnim temama sa prostora bivše Jugoslavije i regiona, striktno poštujući etička pravila novinarstva i profesionalne standarde”, piše u obrazloženju.

Među medijskim prilozima Reljića tokom 2014. godine NDNV je posebno istakao specijalno izdanje emisije Radar “Temelji Sočija” o radnicima na gradilištima Zimske olimpijade u Rusiji, koji su bili izloženi radnoj eksploataciji, kao i prilog o dronu i fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija.

“Tokom protekle godine Reljić je bio autor izuzetne istraživačke filmske priče o zbivanjima u ratnom Goraždu, koja će u produkciji NDNV biti uskoro premijerno prikazana na RTV-u. Bitne karakteristike njegovog rada su prodornost i intuitivnost, ‘pogled iza’, izbegavanje stereotipa i unapred nametnutih istina”, dodaje NDNV.

Dosadašnji dobitnici nagrade su publicista Mirko Đorđević, novinarke Žužana Serenčeš, Branka Dragović Savić i Nataša Krstin, novinari Norbert Šinković, Miodrag Sovilj i Igor Mihaljević, kao i Daško Milinović i Mladen Urdarević, radijski voditelji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga