Dodela Oskara: Najbolji film Argo, nagradu proglasila Mišel Obama

Film "Argo" Bena Afleka proglašen je najboljim filmom, glumac Danijel Dej-Luis dobio je svog trećeg Oskara, a nagrada za najbolji strani film pripala je filmu "Amour" Mihaela Hanekea

25. feb 2013

Film „Argo“ Bena Afleka proglašen je prošle noći najboljim filmom na dodeli Oskara u Dolbi teatru u Holivudu, glumac Danijel Dej-Luis dobio je svog trećeg Oskara, a nagrada za najbolji strani film pripala je filmu „Amour“ austrijskog reditelja Mihaela Hanekea.

Kako navodi Frans pres, gubitnik večeri je Stiven Spilberg koji nije nagrađen u kategoriji za najbolju režiju. Ni francuska glumica Emanuela Riva, koja je juče proslavila 86. rođendan, nije uspela da se nametne u kategoriji za najbolju glumicu.

Iznenađenje večeri bilo je i pojavljivanje „prve dame SAD“ Mišel Obame koja je preko video-linka proglasila dobitnika Oskara za najbolji film.

Mišel Obama je poželela svima „dobrodošlicu u Belu kuću“ i otvorivši kovertu sa imenom nagrađenog za najbolji film, ocenila da je američka filmska akademija napravila „Dobar izbor!“.

„Argo“ je osvojio i priznanja u kategoriji adaptiranog scenarija i montaže.

Najviše nagrada – četiri – dobio je film u 3D tehnologiji „Pijev život“. Priznanje za najbolju režiju dobio je Ang Li, a proglašen je najboljim i u kategorijama kamera, specijalni efekti i muzika.

Iznenađenja 85. dodele Oskara nije bilo kada je u pitanju glavna muška uloga. Nagrađen je glumac Danijel Dej Luis za ulogu Abrahama Linkolna u filmu Stivena Spilberga „Linkoln“.

Danijel Dej Luis je tako postao prvi glumac u istoriji Oskara koji je tri puta osvojio statuete u kategoriji za glavnu ulogu.

Mlada glumica Dženifer Lorens proglašena je najboljom glumicom za glavnu ulogu u komediji „U dobru i u zlu“ Dejvida O’ Rasela.

En Hatavej je proglašena najboljom glumicom u sporednoj ulozi za ulogu u „Jadnicima“, a Austrijanac Kristofer Valc dobio je svog drugog Oskara za sporednu ulogu u Tarantinovom filmu „Đangova osveta“.

Nagradu za originalni scenario dobio je Kventin Tarantino za film „Đangova osveta“, dok je za kameru nagrađen Klaudio Miranda za film „Pijev život“.

Nagrada za kostim dodeljena je filmu „Ana Karenjina“, a za scenografiju filmu „Linkoln“.

U kategoriji animiranih ostvarenja trijumfovao je studio Dizni. Najbolji su bili kratki film „Paperman“ i dugometražni animirani film „Hrabra Merida“ koji potpisuje Dizni-Piksar.

Tokom večeri su izvedene numere iz filmova „Čikago“ i „Jadnici“, a priređen je i omaž u čast filmova o Džejmsu Bondu.

Domaćin ceremonije bio je glumac Set Mekfarlen.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga