Dodatna nastava i bez TV-a za djecu Jakarte

Umjesto da sjede pred televizorom, lokalne vlasti u Jakarti odlučile su djecu poslati na dodatnu večernju nastavu

03. jan 2014

Lokalne vlasti jednog kvarta u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, zabranile su djeci da gledaju televiziju u periodu od 19 do 21 sat, kako bi ih podstakli da uče. Većina djece tog kvarta dolazi iz siromašnih porodica, a ideja je naišla i na odobravanje roditelja, koji se nadaju da će ova mjera doprinijeti promijeni pogleda na život i budućnost kod njihove djece, ali i školske uprave.

„Dobrodošli u kvart pametnih“, piše na jednom natpisu na sjeveru Jakarte, u kojem u 19 sati roditelji gase televizore i djecu šalju u obližnju čitaonicu na večernje sate. Zbog tog programa, kvart je proglašen najuspješnijim dijelom Jakarte u području obrazovanja.

Među onima koji pohađaju večernju nastavu je i Tazkija al-Zahra, učenica šestog razreda, za čije je roditelje najvažnije to što su sati besplatni.

„Više volim učiti sa ostalom djecom, nego sama kod kuće. Također, sa učiteljem mogu ponoviti ono što smo taj dan učili u školi“, priznaje Tazkija.

Pedagozi ideju o zabrani gledanja televizora u trajanju od dva sata dnevno smatraju korisnom, koliko god izgledala banalno, naročito jer je riječ o izuzetno siromašnom dijelu grada, u kojem većina stanovništva ne zarađuje više od 60 dolara mjesečno, što je mnogo manje od minimalne plaće u Jakarti.

Primjetan napredak

„Učenici su se prethodno u to vrijeme igrali na ulici ili gledali televizor. Međutim, kako je počeo program večernje nastave popravili su rezulate i svjesniji su svojih obaveza“, tvrdi Habib al-Din, Tazkijin otac.

Nastavnice primjećuju napredak, posebno kod djece iz porodica koje nisu u stanju plaćati privatne sate, pa u Ministarstvu obrazovanja čak razmatraju plan kojim bi ideju o ograničavanju gledanja televizora proširili i na druge dijelove Jakarte.

„Tazkija u četvrtom razredu nije bila ovako privržena školi. Međutim, u šestom razredu vidim veliki napredak kod nje“, kaže nastavnica Rebeka Fatrayani Tamba.

Indonezija ima četvrti najveći obrazovni sistem na svijetu, a istovremeno i jednu od najbrže rastućih svjetskih ekonomija, no, uprkos tome, samo jedna trećina učenika od 57 miliona koji pohađaju školu stekne osnovno obrazovanje.

Korupcija je u Indoneziji svepristuna, pa nevladina organizacija Indonesia Corruption Watch navodi da čak 40 posto budžeta planiranog za obrazovanje „nestane“ na putu od državnog budžeta do školskih učionica. Zbog svega toga se nastavnici nadaju da će ovaj potez doprinijeti unapređenju školskog sistema, kako bi indonezijska djeca imala svjetliju budućnost.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga