Dobra komunikacija sa Hrvatskom oko IPA projekata

IPA u ukupnoj vrednosti od preko 40 miliona evra

08. sep 2015

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da komunikacija sa Hrvatskom oko buduće IPA prekogranične saradnje 2014-2020. deluje kao veoma konstruktivan dijalog.

Bugarski je kazao da je, nakon analize programa iz 2007-2013. godine, ova saradnja proširena sa obe strane i uključuje četiri županije u Hrvatskoj i pet okruga u Srbiji, preneo je Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, za Vojvodinu je ključno da radi na izgradnji finansijskih kapaciteta i kapaciteta administracije, kako bi bili sposobni za sopstveno učešće u EU projektima.

Bugarski je dodao da se od svih programa prekogranične saradnje može očekivati i značajan doprinos u zapošljavanju građana.

Evropska komisija odobrila je Intereg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, za period 2014-2020, u ukupnoj vrednosti od preko 40 miliona evra.

Program obuhvata teritoriju pet okruga u Srbiji: Severnobački, Zapadnobački, Južnobački, Sremski i Mačvanski okrug, i četiri županije u Hrvatskoj: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-sremsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku.

Sredstva su namenjena obema državama kako bi zajednički radile na podizanju kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, na povećanom korišćenju održivih resursa i prekograničnom praćenju ekoloških rizika.

Takođe, raspodeljeni novac biće iskorišćen i na unapređenje kapaciteta i saradnje dveju država u okviru turističke delatnosti, kao i za poboljšanje regionalne konkurentnosti kroz jačanje veza između preduzeća i istraživačkih institucija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga