Dobitnici Crnog i Zelenog lista za ekologiju

Najveći zagađivač - Vodoprivredna inspekcija pri Ministarstvu za poljoprivredu i vodoprivredu Srbije

16. maja 2014

Pokret gorana Vojvodine i Radio Beograd 2 proglasio je dobitnike Crnog i Zelenog lista, u okviru konkursa „Tražimo zagađivača i zaštitnika životne sredine“.

Dobitnik „Crnog lista“ za najvećeg zagađivača godine za 2013. je Vodoprivredna inspekcija pri Ministarstvu za poljoprivredu i vodoprivredu Srbije.

„Zbog propusta koji su doveli do toga da Srbija, iako prirodno bogata vodom dobrog kvaliteta, sada ima sve više problema: zagađenje reka, nerešeno pitanje otpadnih voda, neregulisano praćenje toka reka, pojava algi u akumulacijama, kao i zbog odbijanja da se promeni princip po kome je dovoljno da zagađivač plati nadoknadu za ispuštanje zagađene vode, iako postoje bolja rešenja po ugledu na razvijene zemlje“, navodi se u obrazloženju.

Pokret gorana Vojvodine dodeliće i 11 priznanja „Zeleni list“ za najbolje zaštitnike životne sredine.

Dobitnik je predsednik ekološkog udruženja „Hrast“ Đuro Vavroš, koji samoinicijativno podiže vetrozaštitne pojaseve u Bačkoj Topoli i aktivno se bori protiv seče drveća.

Dobitnica je profesorica Branka Lazić, koja se godinama zalaže za primenu organske poljoprivrede, a dobitnik je i autor dokumentarnih filmova o Krčedinskoj adi Oliver Fojkar.

„Zeleni list“ biće dodeljen i Nataši Milivojević, predsednici ekološkog udruženja „Rzav“, koja se strastveno bori za očuvanje reke Rzav, kao i Antoniju Pušiću, alias Rambu Amadeusu, koji se zalaže za uvođenje „ekološke diktature“.

Nagradu za najboljeg zastitnika životne sredine dobiće i fotorepiorter Jaroslav Pap, za fotografski rukopis posvećen svetu prirode, zatim Ekološkom pokretu Dunava, za čišćenje priobalja te reke i recikliranje pet ambalaže.

Priznanje će biti uručeno i Centru za zaštitu sova Srbije, koji se bavi zaštitom ove ugrožene ptičje vrste, kao i Privrednoj komori Srbije, koja se jkontinuirano bavi zaštitom životne sredine.

„Zlatni list“ će dobiti i Osnovna škola „Knez Lazar“ iz Velikih Krupaca kod Kruševca, za projekat pošumljavanja „Zemlja nam je kapak koji čuva oko“, kao i osnivač dobrotvorne fondacije „Za lepšu budućnost“ Jovo Lojanica, za ozelenjavanje Pešterske visoravni.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga