Dobio stan za presudu!

Novi predsednik novosadskog Apelacionog suda Novica Peković nije bio reizabran za sudiju jer je bio "nedostojan"

18. apr 2013

Nedavno izabrani vršilac dužnosti funkcije predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković, ranije nije reizabran za sudiju jer je tadašnji Visoki savet sudstva utvrdio da je nedostojan za tu funkciju.

Visoki savet sudstva je odluku obrazložio time da je Peković nedostojan za sudiju jer mu je stranka u čiju je korist presudio, deset meseci kasnije, testamentom ostavila polovinu stana i garaže u Beogradu.

Naime, sudija Peković je kao sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu bio član Veća koje je 24. marta 1989. godine obustavilo krivični postupak protiv Jovana Stankovića, koga je supruga sa kojom se razvodio optužila da joj je ukrao automobil. Nakon toga, Peković je kao predsednik Veća 13. februara 1993. godine doneo odluku o obustavi postupka protiv Stankovića po privatnoj tužbi koju je pokrenula supruga okrivljenog.
Stanković je već 16. decembra te godine sačinio testament, kojim je sudiji Pekoviću ostavio polovinu stana i garažu u beogradskom naselju Karaburma.

Novica Peković kaže za „Blic“ da nije poznavao svog darodavca tokom postupka. „Sa Stankovićem nisam imao ništa dok je bio stranka u postupku, niti sam uopšte znao da je stranka. Nikada nije bio u sudnici dok sam ja bio sudija, a upoznali smo se nakon postupka. On je naveo i razloge u testamentu, da je teško oboleo, i da sam mu ja obezbedio da dobije lekarsku pomoć, pa iz tog razloga meni to čini iz zahvalnosti“, kaže Peković, dodajući da je Nata Mesarović bila upoznata sa njegovom parnicom.

Međutim, sudija Peković tužbama je u konkretnom slučaju preduzeo radnje da postane vlasnik polovine stana i garaže na Karaburmi.

Naime, Peković je tužio brata pokojnog Jovice Stankovića, koji se saglasio da sudija dobije navedene nekretnine, zbog čega je Visoki savet sudstva 8. marta 2012. godine naveo da je on nedostojan za obavljanje funkcije.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga