Do ponoći zahtevi za glasanje van prebivališta

Birači koji žele da na izborima 6. maja glasaju van svog mesta prebivališta mogu još danas do ponoći da podnesu zahtev za glasanje prema mestu boravišta u Srbiji

14. apr 2012

Birači koji žele da na izborima 6. maja glasaju van svog mesta prebivališta mogu još danas do ponoći da podnesu zahtev za glasanje prema mestu boravišta u Srbiji.

Zahtev za upis u birački spisak za glasanje po mestu boravišta podnosi se opštinskoj, odnosno gradskoj upravi na čijoj teritoriji birač ima boravište u Srbiji.

Takođe, birači sa boravištem u inostranstvu mogu još danas do ponoći da podnesu zahtev za upis u birački spisak podataka o tome da će glasati u inostranstvu tako što će preko diplomatsko-konzularnog predstavništva podneti zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zahtev za upis u birački spisak podataka o tome da će glasati u inostranstvu birač može podneti i u Srbiji opštinskoj, odnosno gradskoj upravi gde ima prebivalište.

Birački spisak biće zaključen do 20. aprila u ponoć.

Građani Srbije sa pravom glasa mogu slanjem SMS-a na broj 2202 da provere da li su i gde upisani u jedinstveni birački spisak, a te informacije mogu da se dobiju i na internet portalu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu(www.drzavnauprava.gov.rs).

Građani informacije da li su upisani u birački spisak i na kojem birackom mestu mogu da glasaju mogu da dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj, npr. izbori 12345678910.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu zaključuje birački spisak i utvrđuje ukupan broj birača u Srbiji.

Do zaključenja biračkog spiska opštinska, odnosno gradska uprava upisuje birače koji nisu upisani u birački spisak.

Posle zaključenja biračkog spiska, od 21. aprila pa do 2. maja u ponoć, odnosno 72 sata pre održavanja izbora, birače koji nisu upisani u birački spisak upisuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Minitarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu najkasnije do 22. aprila priprema i overava štampane izvode iz biračkog spiska razvrstane po jedinicama lokalne samouprave i biračkim mestima u Srbiji i inostranstvu.

To ministarstvo priprema i overava i posebne izvode iz biračkog spiska za glasanje birača koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, kao i za glasanje birača koji su u zatvoru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga