Dnevnik: Više od 600 sudija i tužilaca traži odštetu

Svote koje se potražuju kreću se od više od milion dinara, pa i po nekoliko miliona dinara.

25. feb 2013

Više od 600 sudija, tužilaca i zamenika tužilaca, koji su proteklih meseci ponovo reizabrani, traže naknadu štete od države, za pretrpljeni duševni bol, jer 2009. godine nisu bili reizabrani, kao i razliku između novčanih naknada koje su primali i punih plata.

Dosad je Republičkom javnom pravobranilaštvu podneto više od 600 predloga za mirno rešavanje spora, a od toga broja, po isteku roka od 60 dana za odgovor, za sada je podneto oko 200 tužbi protiv države, piše današnji novosadski Dnevnik.

U Pravobranilaštvu su kazali da do sada nije zaključen nijedan sporazum, jer od Ministarstva pravde i državne uprave nije bilo takvih izjašnjenja.

Dnevnik navodi da se svote koje se potražuju kreću od više od milion dinara, pa i po nekoliko miliona dinara.

Na opštim izborima u decembru 2009, odlukom prvog sastava Visokog saveta sudstva izabrano je 1.531 sudija, a nije reizabrano 837 od oko 2.200 dotadašnjih. Državno veće tužilaca nije ponovo izabralo više od 160 dotadašnjih nosilaca javnotužilačke funkcije. Na dopunskim izborima 2010. godine, naknadno je reizabrano još 32 sudija.

U drugoj polovini 2012, Ustavni sud Srbije je usvojio sve tada podnete žalbe nereizabranih – ukupno 590 žalbi sudija i 124 žalbe zamenika javnih tužilaca i tužilaca, protiv odluka kojima su im odbijeni prigovori.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga