Dnevnik: VANU kao nevladina organizacija?

Formirano naučno društvo "Akademija nauke, kulture i umetnosti Vojvodine"

14. mar 2013

Svi članovi Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) prešli su u novoformirano naučno društvo „Akademija nauke, kulture i umetnosti Vojvodine“, jer je to jedini način da se omogući finansiranje programa na kojima je radila VANU, izjavio je potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović.

Petrović je za današnji novosadski Dnevnik rekao da VANU time nije ukinuta, pošto je odluka Skupštine Vojvodine o njenom osnivanju još uvek na snazi.

On je podsetio da je problem nastao kada je Ustavni sud Srbije osporio pravo vojvođanskim vlastima da finansiraju rad VANU, mada nije osporio i samu odluku pokrajinske skupštine o osnivanju te akademije.

Petrović je naveo da će novoformirano društvo ostati u prostorijama VANU i nastaviće se programi koji su započeti, jer više nema smetnji za finansiranje njihovog naučnog rada koje su postojale u prethodnih osam meseci nakon odluke Ustavnog suda.

Predsednik VANU Julijan Tamaš takođe je rekao da VANU nije ukinuta, već je formirana paralelna institucija, kao prelazno rešenje dok se ovo pitanje ne reši na političkoj ravni.

„Nažalost, naši problemi nemaju nikakve veze sa naukom i kulturom, već su isključivo politički. A to je politika koja je ponizila i VANU i sve građane Vojvodine, a mi smo bili prinuđeni da prihvatimo ovo prelazno rešenje jer nismo hteli da pristanemo na to da se samoukinemo posle odluke Ustavnog suda o zabrani finansiranja VANU“, rekao je Tamaš.

On je ocenio i da isključivo od politike zavisi kako će se ovaj problem razrešiti i dodao da, ukoliko ne bude volje da VANU opstane, alternativa bi mogla biti u formiranju međunarodne akademije u okviru dunavskog regiona.

Jezgro te međunarodne akademije, dodao je Tamaš, predstavljala bi upravo VANU.

VANU ima 17 članova. Osim univerzitetske nastave i rada na naučnim projektima njihovu produkciju od 2005. čine 824 objavljena rada u časopisima, 324 urađene recenzije, 40 novih sorti pšenice, 180 predavanja održanih po pozivu, 107 objavljenih knjiga ili poglavlja u monografijama, devet samostalnih slikarskih izložbi i 10 izvođenja novih muzičkih kompozicija.

Ta akademija pokrenula je i projekat izdavanja Vojvođanske enciklopedije.

VANU je prvi put osnovana 1979. godine, u vreme široke autonomije Vojvodine u SFRJ. Ukinuta je 1992. godine, od kada je u Novom Sadu postojao samo Ogranak SANU.

Skupština Vojvodine obnovila je rad VANU 2004. godine, uz velike polemike u javnosti i optužbe za „separatizam“.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga