Đurišić: Ne bi bila ovolika histerija da je režim jak koliko se predstavlja

"Želimo da se otvori dijalog i da dođe da promene, pre svega, u medijskoj sferi"

08. maja 2019

Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke izjavio je za N1 da veruje da će doći do dijaloga vlasti i opozicije o fer izbornim uslovima i slobodi medija. Ocenio je i da vlast povlači defanzivne poteze od kada se u Srbiji održavaju protesti, što pokazuje da režim nije toliko jak koliko se predstavlja.

Đurišić je u Danu uživo TV N1 rekao da nema utisak da su se protesti osuli posle mitinga koji je održan 13. aprila u Beogradu, te da niko nije imao iluzije da će se posle mesec ili dva šetnji, stvari promeniti u jednom danu.

Ocenio je da je vlast, usled višemesečnih protresta, prinuđena na neke defanzivne poteze, poput sastanka sa vlasnicom Kanala 9 Majom Pavlović koja je više od 20 dana štrajkovala glađu, ili leks specijalisa o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

„Želimo da se otvori dijalog i da dođe da promene, pre svega, u medijskoj sferi (…) Režim nije očigledno toliko jak. Ne bi bila ovolika histerija da je on suštinski toliko jak. Verujem da će doći do dijaloga“, rekao je Đurišić ističući da opozicija neće odustati od zahteva za fer izborne uslove i slobodne medije.

„Bez slobodnih medija nema demokratije, bez demokratije nema demokratskih izbora, bez demokratskih izbora nema demokratske i legitimne vlasti“, istakao je on.

Gost Dana uživo bio je i politikolog Filip Balunović koji je ocenio da je logično da je talas protesta malo oslabio, ali ističe da su pored krovnih zahteva morali da se bave i gorućim temama za svakodnevni život ljudi, poput problema u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj zaštiti…

Ocenio je i da su na primer dešavanja u Borči, gde je grupa desničara protestovala protiv vlasnika jedne pekare koji je Albanac sa Kosova, bili prilika da se na drugačiji način progovori o kosovskom problemu, jer ima utisak da opozicija trenutno, po tom pitanju, napada vlast isključivo „s desna“.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je njegov plan o razgraničenju na Kosovu propao jer su protiv toga bili svi u Srbiji, Balunović je podsetio da javnosti nikada nije predstavljeno šta taj plan podrazumeva.

Predsednik, prema njegovim rečima, pokušava da dezavuiše stvarnost, iskrivljuje činjenice i vređa inteligenciju ljudi.

„Možete da varate neke ljude neko vreme, ali ne možete da varate sve ljude sve vreme. I ja se zbog toga nadam da će u jednom momentu ljudi reći ‘dosta'“, kazao je Balunović.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga