Đurić (UDS): U Srbiji ne žive maloumni ljudi, ne treba im Vučić svakog dana na televiziji

"Nema potrebe da im se predsednik svaki dan obraća iz televizora, iako znamo da voli”

05. maj 2020

Republički poslanik iz poslaničke grupe Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) Vladimir Đurić izjavio je danas da u Srbiji ne žive “maloumni i nerazumni ljudi” i dodao da nema potrebe da im se predsednik Aleksandar Vučić obraća svakog dana.

“Ako se ljudima razumno objasni situacija, onako kako je to u dva-tri navrata uradila (nemačka kancelarka) Angela Merkel, razumeće. Nema potrebe da im se predsednik svaki dan obraća iz televizora, iako znamo da voli”, napisao je Đurić na Fejsbuku.

Najavio je da će poslanici UDS-a na sednici Skupštine Srbije tražiti jasan plan po fazama, sa preciznim informacijama koje će mere i u kom obliku biti na snazi u pojedinoj fazi, a pogotovo kada je reč o merama koje će građani pojedinačno primenjivati, kao što su porodična i druga društvena okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, društveni život, funkcionisanje privrede i preduzeća, obrazovnog sistema i domaćeg i međunarodnog saobraćaja i putovanja.

Podsetio je da neke evropske vlade već imaju takve planove do septembra.

“Sa druge strane, naša vlast, a pre svega ministar inostranih poslova, umeju samo da izjave kako će mogućnost putovanja zavisiti od drugih, a da ne kažu ništa u pogledu plana za otvaranje aerodroma ‘Nikola Tesla’, prećutkujući da mnogi evropski aerodromi rade”, naveo je Đurić.

Dodao je da je sada trenutak i da se analizira kako je komunicirano sa građanima u vreme krize i kakve su im poruke slate.

“Početak krize obeležila je ona čuvena pres konferencija na kojoj smo čuli hitove da je virus najsmešniji na svetu i da postoji samo na Facebooku, da žene idu slobodno u šoping u Milano, jer su cene tamo popadale i da sve rešava tradicionalna srpska terapija rakijicom. Potom su usledili propagandno naslađivanje merama, raspirivanje straha nedovoljnim grobljima i apokaliptičnim SMS porukama i nelogično optuživanje disciplinovanih građana za epidemiološku situaciju”, podsetio je Đurić.

Ocenio je da se na taj način u javnosti stvorio utisak da zapravo ne živimo borbu protiv epidemije pod rukovodstvom struke, već “propagandni šou sa političkim motivima”, koji je nemački Špigl nazvao “predsedničkim horor šouom u korona diktaturi”.

“Posledica ove konfuzije je da danas mnogo građana misli da su mere oštrije nego što epidemiološka situacija nalaže, a istovremeno i da je ona gora nego što je vlast u javnosti predstavlja”, ocenio je Đurić.

(Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga