Đurić: Evroskeptična propaganda većine medija u Srbiji

"Nema nikakve zamene punopravnog članstva nekakvim strateškim partnerstvom"

03. nov 2019

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) u Skupštini Srbije Vladimir Đurić izjavio je danas da je iznenađen intepretacijom izjava evroparlamentaraca u medijima u Srbiji i ocenio da je reč o „evroskeptičnoj propagandi“ i u medijima koji nisu bliski vlastima.

„Nakon dva dana kompleksnih razgovora sa evropskim parlamentarcima, čije sam izjave čuo u integralnom obliku, iznenađen sam njihovom interpretacijom i selektivnim i parcijalnim prenošenjem u srpskim medijima, čak i u onim koje opozicioni birači smatraju objektivnim i nezavisnim. To nisu radili samo novinari, već i pojedini nezavisni intelektualci, koji su davali sopstvena tumačenja ove očigledne evroskeptične propagande, na koju su, duboko verujem nenamerno, naseli“, naveo je Đurić.

On je u autorskom tekstu objavljenom na internet stranici Stranke moderne Srbije naveo da su po pitanju spremnosti EU da primi nove članice, pre svega Srbiju, preneti samo oni delovi izjava koji pridruživanje Srbije EU čine daljim i manje izvesnim.

„Posebno se naglašavaju stavovi o u javnosti neformalno pominjanoj, i još uvek formalno nigde predloženoj, promeni pravila procesa prijema kandidata u članstvo i pretpostavka posledica tih promena po kandidate za članstvo. Posebno se apostrofira interpretacija o stavu Francuske da članstvo za Srbiju i Zapadni Balkan više nije opcija“, napisao je Đurić.

Dodao je da u medijima nije prezentovano „ono što je jasno rekao ambasador Francuske da nema govora o vetu Pariza na punopravno članstvo Srbije i zemalja Zapadnog Balkana u EU, te da je njihovo punopravno članstvo i dalje cilj Francuske, upravo kako je predsednik te zemlje Emanuel Makron obećao nedavno u Beogradu“.

„Predložene promene prijemnog procesa ne znače usporenje pristupanja i zamenu punopravnog članstva za parcijalno članstvo u pojedinim oblastima u kojima su ispunjeni svi uslovi, već ubrzanje učlanjenja, po principu učlanjenja odmah u kompletiranim oblastima, samo bez prava glasa do konačnog učlanjenja, umesto čekanja na učlanjenje po kompletiranju svih oblasti. Pri tome je naglašeno da nema nikakve zamene punopravnog članstva nekakvim strateškim partnerstvom„, naveo je Đurić.

Ocenio je kao „simptomatično“ to što su izostale izjave evropskih parlamentaraca da svaki od njih podržava samo punopravno članstvo Srbije u EU, do kojeg će se doći po procesu koji je u toku, i to po postojanim, poznatim i ranije utvrđenim pravilima, a izostavljena je i informacija da je Evropski parlament velikom većinom usvojio rezoluciju kojom traži od šefova država EU da ubrzaju integracije Zapadnog Balkana u EU.

„Ostaje nejasno zašto se evroskepticizam dodatno podgreva necelovitim informisanjem o evropskim stavovima i posebno o njenoj spremnosti za nove članice. Javnost opravdano dobija utisak kao da se želi prezentovati odustajanje od evropskih integracija kao glavnog spoljnopolitičkog cilja. Kome ovakva medijska slika može biti u interesu?“, upitao je Đurić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga