Đukanović predsednik Crne Gore u prvom krugu

Građani su birali između sedam kandidata

15. apr 2018

Milo Đukanović je, osvojio više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, koji su se održali danas, što znači da će ponovo biti predsednik te države.

Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 91,5 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,9 odsto podrške građana, a kandidat većeg deela opozicije Mladen Bojanić 33,4 odsto.

Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od 8,1 odsto.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,9 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto.

Kandidati Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić imaju podršku od 0,5 odnosno 0,4 odsto građana.

Šef posmatračke misije CEMI-ja Zlatko Vujović, rekao je da je registrovan veliki broj nepravilnosti, ali da je reč o manjem broju nepravilnosti u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine, kada su bile jake tenzije u Crnoj Gori.

Đukanović je u pobedničkom govoru saopštio da neće izneveriti očekivanja građana Crne Gore.

„Ovo je prilika da zahvalim građana koji su dali podršku mojoj kandidaturi. Prilika je da kažem da cenim entuzijazam i lokalnost građana koji podržavaju ovu politiku sve vreme“, istakao je Đukanović.

Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u, šaljući time poruku da su nepobediva koalicija.

Umesto poruke protivkandidatima, Đukanović se obratio opozicionim liderima.

„Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla“, rekao je Đukanović, javlja RTCG.

Kandidat većeg dela opozicije za predsednika Crne Gore Mladen Bojanić je rekao i da neće čestitati Đukanoviću pobedu na izborima.

„Crna Gora je birala kako je birala. Ja sam ponosan na svoj rezultat. Imali smo za protivnika čoveka koji je zarobio institucije i državu“, izjavio je Bojanić.

U 20 sati zatvorena su sva biračka mesta u Crnoj Gori. Pravo glasa imalo je 532.399 građana.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kojem mandat ističe u maju, posle glasanja je izrazio želju da njegov naslednik uvede Crnu Goru u EU.

„Želim da iskažem posebno zadovoljstvo što je tokom mojih mandata Crna Gora obnovila svoju državnost i ušla u NATO, i nastavila taj trend prema EU“, kazao je Vujanović, koji je bio šef države u tri mandata.

Izborni dan u Crnoj Gori pratilo 2.015 posmatrača, od kojih 1.682 domaća i 333 strana. Posmatrači CeMI-a i CDT-a od otvaranja birališta evidentirali su nepravilnosti.

Građani su danas birali između sedam kandidata, a u predsedničku trku su ušli lider Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat većeg dela opozicije – Mladen Bojanić, te predsednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač. Na izbornom listiću su i Vasilije Miličković u ime Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić ispred Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović .

Zakon o izboru predsednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države Filip Vujanović.

Sve dosadašnje izbore, kako piše Dojče Vele, obeležile su optužbe opozicije da DPS kupuje glasove i vrši pritisak na glasače.

„Kampanja za izbore je bila najkraća do sada i jedna od najjeftinijih u istoriji višestranačja u Crnoj Gori,“ objašnjava za DW Radomir Kračković, urednik dnevnika na TV Vijesti.

Kampanja je bila neuobičajno blaga, bez zapaljivih govora i teških reči. Đukanović je optuživao opoziciju da su neprijatelji države, dok su protivkandidati njega okrivili da je zarobio i osiromašio Crnu Goru.

Lider DPS-a je, objašnjava Kračković, prvi put vodio veoma ličnu kampanju, ističući svoje rezultate kao što su nezavisnost Crne Gore, okretanje Zapadu i velike investicije, igrajući pri tom na svoju harizmu. Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić, nastojao je da se predstavi kao pristojan kandidat, koji može da zastupa raznorodnu opoziciju. Njegova glavna poruka je da će se itekako mešati u posao predsednika, za razliku od postojećeg Filipa Vujanovića. Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović je dala obećanja koja nisu u nadležnosti predsednika države, pa je jasno da je SDP iskoristio izbore da se digne iz pepela, navodi Kračković i dodaje:

„Negativna strana kampanje je samo jedna i sasvim je dovoljna, a to je da nismo čuli praktično ništa novo. Nema nikakvih novih originalnih predloga koji bi doneli napredak državi, većinom su to stare fraze I obećanja, što pokazuje da je Crnoj Gori potreban ozbiljan remont političkih elita i politička smena generacija“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga