Đukanović: Odnosi s Moskvom nikad gori, evropski put regiona u pitanju

"Novi pregovori predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu"

13. nov 2018

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da nikada ranije odnosi sa Moskvom nisu bili toliko loši kao danas i da je evropski napredak svih zemalja regiona doveden u pitanje.

„Mi smo istorijski i kulturno uvek bili bliski Rusiji. Međutim, poslednih godina naši su se odnosi značajno pogoršali. Mogao bih čak da kažem da nikada ranije nijesu bili tako loši“, rekao je on za francuski list „Figaro“.

Upitan koje su glavne pretnje za Zapadni Balkan, on je rekao da je napredak doveden u pitanje u celom regionu i to delom zbog interesa velikih koji se ponovo sudaraju na Balkanu.

„To nije nikakva novost: Mi smo u istoriji uvek korišćeni kao moneta za potkusurivanje u rješavanju problema velikih sila“, rekao je on.

Druga okolnost je, to što se od 1990-ih godina vuku tri problema koji truju region: Makedonija paralisana od 2008, konflikt Srbije i Kosova čiji je krajnji rezultat svima nepoznat, i nefunkcionalna Bosna i Hercegovina.

„Novi pregovori predsjednika Srbije i Kosova stvaraju posebnu nervozu u regionu. Nestabilnost je pojačana nedavnim pogoršanjem odnosa Srbije i Hrvatske. Plašim se da takav razvoj situacije daje polet pristalicama Velike Srbije. Neki od njih ponovo počinju sa osporavanjem crnogorske nezavisnosti trvdeći da Srbija ima prirodno pravo na Crnu Goru. Takva retorika je opasna u vremenu nestabilnosti, čemu smo mogli da posvedočimo devedesetih godina“, rekao je on.

Upitan podržava li ideju prema kojoj bi približavanje Srbije i Kosova išlo preko razmene teritorija, Đukanović je rekao da je pominjanje eventualne razmene teritorija potpuna novost, te da treba voditi računa da se ne izazove „domino efekat“ u regionu.

„Ta je tema dugo vremena predstavljala tabu zato što nas je podsećala na loša iskustva iz devedesetih. Nakon završetka ratova, u regionu se najviše govorilo o multikulturalizmu i međuetničkoj demokratiji. Tačno je da su neke zapadne prestonice promijenile mišljenje, čak vrlo eksplicitno. Drugim rečima, došla su druga vremena. Ja mislim da treba sačuvati opreznost i voditi računa o tome da se ne stvori presedan koji će izazvati domino efekat u regionu. Sačekajmo odluke dva predsednika“, rekao je Đukanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga