Đukanović: Ja sam izdajnik interesa SPC-a

Problem Srpske pravoslavne crkve je da svakoga ko nije poput njih, slijepi poslušnik interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja, proglašava izdajnikom, poručio je predsjednik Crne Gore

19. okt 2018

Očigledno je problem Srpske pravoslavne crkve da svakoga ko nije poput njih, slepi poslušnik interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja koji promoviše SPC, proglašava izdajnikom, poručio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Izdajnikom čega? Izdajnikom njihovih interesa? Da, taj sam“, rekao je Đukanović, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

Ðukanović je to rekao povodom izjave mitropolita Amfilohija da je „predsednik Crne Gore, u borbi protiv ruskog imperijalizma, postao ‘igračka’ u rukama zapadnoevropske, američke i NATO imperije“.

Ometanje evropske Crne Gore

Đukanović kaže da se u sličnom kontekstu može protumačiti i izjava patrijarha srpskog Irineja, da je Crna Gora „istorijski srpska zemlja – srpska Sparta“.

Crnogorski predsednik smatra da takve izjave služe da otežaju put Crne Gore ka emancipaciji i prihvatanju vrednosti moderne Evrope.

„Ovo su gluposti, koje pokušavaju da ometu Crnu Goru na putu njene emancipacije i usvajanja standarda koji će nas učiniti sastavnim delom savremenog društva Evropske unije“, naveo je Đukanović.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga