Kapetan: Jutrošnje srce iznad Crne Gore za mene nema cijenu

Đukanović: Gašenje nacionalne aviokompanije čist populizam sa mogućim nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju

25. dec 2020

Kapetan Montenegro Airlinesa Nikola Pavlićević koji je iscrtao jutros srce na nebu iznad Crne Gore, na letu od Podgorice do Beograda, na meti je kritika i proozivki na društvenim mrežama.

Kapetanu su pojedini prigovorili za neracionalno trošenje goriva u trenutku kada se kako kažu MA gasi!

Na sve to kapetan Pavlićević u izjavi za Antenu M odgovara sa mnogo emocija:

“Jutros je potrošeno na tom letu oko 700 litara goriva, kad ugrubo izračunam to je oko 350 eura. Ako sam nekome nešto dužan, ja ću to odmah da platim, samo neka mi kažu gdje, nije problem“.

Očekivao je negativne komenatre, ali kako god, današnji let za ovog mladog kapetana, kako nam je kazao nema cijenu.

Današnja emocija vrijedi mnogo više od toga, 350 eura je zaista simbolično“, kazao nam je Pavlićević.

No, onih koje je njegov jutrošnji potez oduševio i koji ne kriju poštovanje za ovaj čin mladog Baranina, neuporedivo je više.

„Nijesam očekivao ovakvu reakciju, ovakav bum, ovo je čista emocija“, dodaje Pavlićević.

Ističe da mu je bila velika čast što je bio dio tima nacionalne avio kompanije osam godina, a posljednje dvije i po kao kapetan.

Kazao nam da još ne razmišlja o novom poslu i angažmanu.

„Preko noći mi je neko rekao da sam ostao bez posla, nemam za sada planova. Meni je velika čast sto sam bio dio tima Montenegro Airlinesa koji je sa sigurnošću obavljao poslove profesionalno i bezbjedno“, kazao nam je Pavlićević.

Đukanović: Gašenje Montenegro Airlinesa čisti populizam

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je najava Vlade Crne Gore da gasi nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines čist populizam, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju.

“Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu aviokompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 posto svojih potencijala u toj djelatnosti”, naveo je Đukanović na Twitteru.

“Neće ih ni iskoristiti bez lakše dostupnosti destinacije, a nje nema, između ostalog, i bez nacionalnog avio prevoznika. O tom našem nacionalnom, razvojnom interesu niko neće brinuti osim naše Vlade”, dodao je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, današnja odluka Vlade nije izraz takve brige.

“Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju”, zaključio je Đukanović.

Gašanje aviokompanije

Nova crnogorska vlada odlučila je u četvrtak da će ugasiti nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines koja godinama posluje s gubitkom i istodobno najavila da će osnovati novu kompaniju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić izjavio je na konferenciji za novinare da će gašenje državu stajati oko 50 miliona eura.

“Veliku žabu treba progutati odmah. Za tu kompaniju ne postoji nijedan jedini zakonit način da je spasimo”, rekao je Bojanić, prenijela je Hina.

Dodao je da radnici nisu primili plaću za posljednja dva mjeseca i da im od 2016. nisu uplaćivani doprinosi.

Većina aviona je iznajmljena i kompanija praktično nema imovine, izjavio je ministar finansija Milojko Spajić. Dodao je da je osnovana radna skupina koja će se baviti osnivanjem nove aviokompanije.

Ukupna pomoć države Montenegro Airlinesu je od 2012. iznosila 155 miliona, a gubitak u prvih devet mjeseci 2020. je 14,9 miliona eura.

Crna Gora osnovala je Montenegro Airlines 1994. dok je bila u zajednici sa Srbijom, a prvi let obavljen je 1997. Flotu danas čine tri aviona tipa Embraer 195 i jeda Fokker 100, a u kompaniji je zaposleno nešto više od 300 radnika.

(Antena M, Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga