Đukanović: EU mora prihvatiti Balkan ili će ga predati u ruke Rusije i Kine

"Moskva, kroz politiku, i Peking, putem kredita, ima za cilj da spriječi širenje NATO-a i EU na Balkanu"

08. maja 2019

Evropska unija mora brzo integrisati zapadni Balkan kako bi sačuvala svoju budućnost, kao i zaštitila region od ruskog i kineskog uticaja, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za Rojters.

Kako navode, proevropski orjentisan Đukanović je političar sa najdužim stažom u njegovoj zemlji. On je zemlju uveo u NATO 2017. i usmjerava svoje napore za članstvo u EU suočen sa žestokom proruskom opozicijom.

Moskva, kroz politiku, i Peking, putem kredita, ima za cilj da „spriječi širenje NATO-a i EU na Balkanu“, rekao je Đukanović u intervjuu za Rojters.

To znači da region treba da bude “zona odgovornosti Evropske unije i njenih strateških interesa”.

„Ukoliko EU to ne shvati, bojim se da bi njena sopstvena budućnost mogla biti ugrožena“, rekao je on, govoreći dan prije donošenja presude na suđenju navodnim učesnicima u zavjeri za pokušaj državnog udara 2016. protiv njega.

Od šest zemalja kandidata za članstvo u EU sa zapadnog Balkana, mala jadranska država i susjedna Srbija su sljedeće na redu za pridruživanje, iako ni jedna od njih neće postati država EU u doglednoj budućnosti.

Rečeno im je da moraju iskorjeniti organizovani kriminal, korupciju i nepotizam i prvo smanjiti birokratiju, dok su političke elite u objema zemljama duboko podjeljene između pro-EU i pro-ruskih blokova.

Obje vlade su se ove godine suočile sa talasom protesta zbog navodne korupcije, zapošljavanja preko veze i zloupotrebe službenog položaja. U međuvremenu, EU smanjuje sredstva za zemlje zapadnog Balkana zajedno sa Svjetskom bankom i drugim zapadnim zajmodavcima, ostavljajući Kini da popuni tu prazninu.

NACIONALIZAM „PORAŽEN, ALI NIJE UNIŠTEN“

„Treće strane, kao što su Rusija i Kina, stiču prednost zbog nedostatka konkretne aktivnosti EU u regionu“, rekao je on, navodeći zamor od proširenja i unutrašnje političke napetosti kao faktore uticaja i time se proces proširenja ostavlja nekom drugom .

Kineski kredit za prvu fazu novog autoputa sa Srbijom uticao je na ogroman rast duga Crne Gore i prisilio njenu vladu da poveća poreze i djelimično zamrzne plate u javnom sektoru kako bi sredili svoje finansije.

„Zašto evropske finansijske institucije ne nude iste uslove“, rekao je Đukanović, braneći posao sa Kinezima. On je rekao da su reforme koje je pokušavao da sprovede – uključujući i strukturne da bi održao snažan ekonomski rast – dovele do protesta, ali je rekao da su i strane sile odigrale svoju ulogu.

Zavjera da se ubije Đukanović na dan izbora 2016, koju je on preživio, bila je osmišljena da dovede prorusku stranku na vlast.

“Podjeljena društva su ostaci ratova devedesetih godina. Politika nacionalizma je poražena, ali nije uništena, a neki od njih pokušavaju da je ožive i ne mogu prihvatiti činjenicu da je naše mjesto u EU ”, rekao je on.

(Antena M, Foto: Facebook)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga