- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Đukanović: Balkan na raskršću, odbraniti sistem vrednosti EU i NATO

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da se Balkan nalazi na raskršću i dodao da je ključno da se nastavi proces proširenja Evropske unije.

„Na Balkanu se prelama pitanje da li ćemo kao Evropa i NATO odbraniti sistem vrednosti ili ćemo Balkan prepustiti trećim stranama koji ovaj prostor žele da iskoriste za penetraciju svojih sistema vrednosti koji su u suprotnosti sa evroatlantskim“, kazao je Đukanović na 2BS (To Be Secure) Forumu koji se održava u Budvi.

On je ocenio da je u toku početak nove faze gde, kako je rekao, oživljavaju ambicije nekih starih globalnih igrača i gde se pojavljuju novi globalni igrači. To, prema njegovim rečima, mora biti inspiracija za sve.

„Evropa nastavlja da živi u stanju strateške konfuzije izazvane dugotrajućim krizama, koje sputavaju Evropu da odgovori na neka važna pitanja. Prvo je odnos prema viziji ujedinjenja Evrope, a drugo nedovoljna profilisanost evropskog identiteta na spoljnopolitičkoj i bezbednosnoj temi“, kazao je Đukanović.

On je, govoreći na panelu zajedno sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, dodao da mora da se nastavi gradnja prijateljstva sa susedima, jer, kako je rekao, nije izlaz u neprijateljstvu.

Komentarišući nedavno završene evropske izbore, Đukanović je rekao da je važno da Evropa nastavi sa politikom proširenja, jer će to, kako je ocenio, „doprineti punoj stabilnosti i konkurentnosti Evrope na globalnoj političkoj sceni“.

Predsednik Slovenije Borut Pahor kazao je da je njegov utisak da proces proširenja neće biti glavna tema na agendi nove Evropske komisije.

„Ta tema mora biti makar na dnu agende. Svakoj članci EU mora biti jasno da je proširenje Unije na Zapadni Balkan ustvari geopolitičko pitanje, koje je kompleksno. Proces upravo zbog toga treba da se nastavi“, kazao je Pahor.

Trebalo bi, kako je rekao, da pokušamo da pozovemo novu Evropsku komisiju da sagleda razlike između dijaloga sa Ukrajinom i političkih pregovora s Ankarom s jedne strane i pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana sa druge strane.

„Bilo bi fer i dobro za sve, za EU, za zemlje Zapadnog Balkana, ako bi se proces nastavio“, rekao je Pahor.

On je zaključio i da process proširenja ne bi trebalo zanemiravati, jer je to bitno za mir, stabilnost i dobrobit zemalja regiona.

„Važno je da se proces nastavi bez obzira na to koliko su teška pitanja. To je glavni uslov za mir i bezbednost“, kazao je Pahor.

Na devetom 2BS Forumu učestvuje i kosovski predsednik Hašim Tači koji će govoriti na sutrašnjem panelu.

Deveti 2BS se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a učesnici će razgovarati o pitanjima od suštinskog značaja za bezbednost evroatlantske zajednice, uključujući i pitanja Zapadnog Balkana, jedinstva Alijanse, uticaja trećih država, kao i novih bezbednosnih izazova, koji su sve više prisutni kao tema.

Najavljeno je prisustvo oko 500 učesnika.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!