- Autonomija - https://www.autonomija.info -

ĐORĐE SUBOTIĆ: Srećna nam godišnjica vojvođanskog Ustava!

Vojvodina je 28. februara 1974 dobila svoj Ustav! To je bio Ustav Socijalističke autonomne pokrajine Vojvodine. Za mene je to bio prvi i dosad jedini Ustav. Bilo je i ranije nekih ustava, ali ti su bili nacionalno obojeni. Ovo je prvi ustav svih naroda i narodnosti (građanki i građana) Vojvodine. Nakon donošenja Ustava sledi period jednakosti, ravnopravnosti, blagostanja…

Taj period je brutalno prekinut takozvanom jogurt revolucijom i ustavnim pučem. Vojvodina je pokorena (definicija sa TV Crne Gore) i slede novinarske, političke i ekonomske diferencijacije i pohod na „celu“, a zatim i „veliku“ Srbiju. Rezultat su ratovi, pljačke, zločini, genocid… i raspad zajedničke nam domovine.

Vojvodina, opustošena i opljačkana, danas 30 godina posle „antibirokratske revolucije“, kako su je nazvali politički i marketinški eksperti, bez svog je ustava, glavnog grada, svojih institucija, ali i bez svakog prava o odlučivanju u državi koja bi trebalo da bude zajednička.

Ove godine obeležava se 100 godina „prisajedinjenja“ ili pripajanja Vojvodine Srbiji. Centralna svečanost, što i priliči datim okolnostima, biće u Beogradu, a Vojvodina se „sprema“ na isticanje zastava na pola koplja. Priča se i ustanovljenju praznika Vojvodine.

Podsećanje na dan kada je donet Ustav 1974. godine, istovremeno je i opomena da se Vojvođani ne mire s pokoravanjem. Bili smo protiv Ustava Srbije na referendumu 2006. godine, ali to očigledno nije dovoljno. Treba nam snažniji i organizovaniji glas za antifašizam i slobodu Vojvodine, koju nam niko neće doneti osim nas samih.

Čestitam Vam dan ustavnosti Vojvodine! Neka sećanje na taj datum bude platforma za okupljanje i put u oslobađanje Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!