ĐORĐE SUBOTIĆ: Srećna nam godišnjica vojvođanskog Ustava!

Ove godine obeležava se 100 godina "prisajedinjenja" ili pripajanja Vojvodine Srbiji. Centralna svečanost biće u Beogradu, a Vojvodina se "sprema" na isticanje zastava na pola koplja

28. feb 2018

Vojvodina je 28. februara 1974 dobila svoj Ustav! To je bio Ustav Socijalističke autonomne pokrajine Vojvodine. Za mene je to bio prvi i dosad jedini Ustav. Bilo je i ranije nekih ustava, ali ti su bili nacionalno obojeni. Ovo je prvi ustav svih naroda i narodnosti (građanki i građana) Vojvodine. Nakon donošenja Ustava sledi period jednakosti, ravnopravnosti, blagostanja…

Taj period je brutalno prekinut takozvanom jogurt revolucijom i ustavnim pučem. Vojvodina je pokorena (definicija sa TV Crne Gore) i slede novinarske, političke i ekonomske diferencijacije i pohod na „celu“, a zatim i „veliku“ Srbiju. Rezultat su ratovi, pljačke, zločini, genocid… i raspad zajedničke nam domovine.

Vojvodina, opustošena i opljačkana, danas 30 godina posle „antibirokratske revolucije“, kako su je nazvali politički i marketinški eksperti, bez svog je ustava, glavnog grada, svojih institucija, ali i bez svakog prava o odlučivanju u državi koja bi trebalo da bude zajednička.

Ove godine obeležava se 100 godina „prisajedinjenja“ ili pripajanja Vojvodine Srbiji. Centralna svečanost, što i priliči datim okolnostima, biće u Beogradu, a Vojvodina se „sprema“ na isticanje zastava na pola koplja. Priča se i ustanovljenju praznika Vojvodine.

Podsećanje na dan kada je donet Ustav 1974. godine, istovremeno je i opomena da se Vojvođani ne mire s pokoravanjem. Bili smo protiv Ustava Srbije na referendumu 2006. godine, ali to očigledno nije dovoljno. Treba nam snažniji i organizovaniji glas za antifašizam i slobodu Vojvodine, koju nam niko neće doneti osim nas samih.

Čestitam Vam dan ustavnosti Vojvodine! Neka sećanje na taj datum bude platforma za okupljanje i put u oslobađanje Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga