Đilas: Slavićemo drugi dan pobede nad fašizmom kada smenimo aktuelnu vlast

"To je politički sistem izgrađen oko jedne stranke i jednog čoveka"

13. maja 2018

Šef odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Grada Beograda Dragan Đilas kazao je da će Srbija početi da obeležava dva puta godišnje pobedu nad fašizmom, prvi je 9. maj, a drugi dan će se slaviti na dan smene aktuelne vlasti.

„Dan kada promenimo ovu vlast slavićemo kao još jedan dan pobede nad fašizmom“, kazao je Đilas u intervjuu za Blic.

Upitan da li to nije prejaka konstatacija, Đilas je rekao da su to odlike „autoritarne vlasti koja danas postoji u Srbiji“.

Fašizam je ideologija koja ograničava ljudska prava i krši procedure kako bi se navodno imala efikasna država, brži napredak. To je politički sistem izgrađen oko jedne stranke i jednog čoveka“, kazao je on.

Komentarišući incident na konstitutivnoj sednici gradske skupštine, gde je optužen da je gurnuo poslanika vladajuće većine, Đilas je ocenio da mnogo više od incidenta predstavlja to kada vlast ispred skupštine okupi ljude koji njega nazivaju fašistom, a u sali iznose laži i uvrede uz nemogućnost da odgovori na to.

„Nisu predstavnici Srpske napredne stranke sprečili da se u skupštini čuje moj glas, nego glas preko sto hiljada ljudi koje ‘Savez za Srbiju’ u toj skupštini predstavlja“, rekao je on.

Upitan šta je tačno „Savez za Srbiju“, Đilas je kazao da on predstavlja više od predizborne koalicije, a manje od jedinstvene stranke.

Đilas je dodao da se aktuelna vlast može promeniti samo zajedničkim delovanjem u čvrstom savezu demokratske, građanske i demokratske nacionalne Srbije.

„Tu poruku su nam poslali građani i na predsedničkim i na beogradskim izborima. Ja sam poruku građana čuo i razumeo. Do nekih još putuje, ali mislim da će i do njih uskoro doći“, rekao je Đilas.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga